Ορατός ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία λέει ο Γιούνκερ


Εξακολουθεί να υφίσταται υπάρχει ο κίνδυνος ενός Brexit η χωρίς συμφωνία για να αμβλυνθεί το σοκ, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνέντευξη του Γιούνκερ δημοσιεύεται στις εφημερίδες του Funke Mediengruppe μία εβδομάδα μετά την απόφαση που πήραν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής να δώσουν αναβολή έξι μηνών στο Brexit ώστε να αποφευχθεί μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

«Ουδείς γνωρίζει πώς θα τελειώσει το Brexit. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα. Υπάρχει ακόμη φόβος πως θα έχουμε σκληρό Brexit, χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία για τη διευθέτηση της αποχώρησης», αναγνωρίζει ο Γιούνκερ και κάνει λόγο περί εξέλιξης με μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία της Ευρώπης.

Μολονότι η αναβολή ως την 31η Οκτωβρίου δεν ξεκαθάρισε το πότε, το πώς, ακόμη και το εάν το Brexit θα γίνει, το Λονδίνο πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο που του δόθηκε επιδεικνύοντας σοφία, σημειώνει.

«Ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα αξιοποιήσουν αυτό το χρονικό περιθώριο και δεν θα το σπαταλήσουν πάλι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναβάλλουμε την ημερομηνία της αποχώρησης επ’ αόριστον. Η καλύτερη λύση θα ήταν οι Βρετανοί να εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης κατά τη διάρκεια του επιπλέον χρόνου που συμφωνήθηκε» να τους δοθεί, τόνισε ο Γιούνκερ.

Ωστόσο όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ