Ισημερινός: Δίωξη στον πρώην ΥΠΕΞ για σχέσεις με Ασάνζ και WikiLeaks


Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στον Ισημερινό, Ρικάρντο Πατίνιο για σχέσεις με Ασάνζ και WikiLeaks.

Ο Πατίνιο, έχει εξαφανιστεί από τη χώρα, με την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο να τον κατηγορεί πως έχει σχέσεις με τον ιστότοπο WikiLeaks και τον Τζουλιάν Ασάνζ.

Ο πρόεδρος Μορένο την προηγούμενη εβδομάδα ακύρωσε το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον ιδρυτή του WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, το 2012, και ο Αυστραλός συνελήφθη από Βρετανούς αστυνομικούς μέσα στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβέρνηση του Κορέα είχε δώσει άσυλο στον Ασάνζ, αλλά ο Μορένο τον κατηγόρησε ότι παραβίασε επανειλημμένα τους όρους, διατάραξε τις σχέσεις της χώρας του με άλλα κράτη και ότι έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την ιδιωτική του ζωή.

Ο ιστότοπος που ίδρυσε ο Αυστραλός διέψευσε τις κατηγορίες αυτές, για τις οποίες δεν παρουσιάστηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο από τον σημερινό πρόεδρο του Ισημερινού. Ο WikiLeaks θεωρεί πως ο Μορένο απλώς προσπάθησε να εκτρέψει την προσοχή από τις καταγγελίες σε βάρος του για διαφθορά.

Ο Πατίνιο, οικονομολόγος που το 2018 είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε «μαχητική αντίσταση» εναντίον του Μορένο, εγκατέλειψε τη χώρα οδικώς την Τετάρτη, γνωστοποίησαν οι αρχές του Ισημερινού.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ