Μόλις 13 λεπτά γυμναστικής αρκούν! Οι ειδικοί αποφάνθηκαν…


Μήπως ο λόγος που δεν γυμνάζεσαι είναι πως “δεν έχεις χρόνο”; Θα πρέπει να βρεις κάποια άλλη δικαιολογία γιατί μόλις 13 λεπτά αρκούν για να καρπώσεις τα οφέλη της άσκησης με βάρη

Ο χρόνος είναι χρήμα γι’αυτό και καλά θα είναι να τον ξοδεύεις σοφά. Κοινώς, όχι στο γυμναστήριο! Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, έβαλε 34 άντρες να κάνουν 3 φορές την εβδομάδα, για 2 μήνες, τις ίδιες 7 ασκήσεις με βάρη.

Το πρώτο group έκανε μονάχα ένα σετ από κάθε άσκηση, το δεύτερο έκανε 3 σετ και το τρίτο πέντε σετ, σε κάθε τους επίσκεψη στο γυμναστήριο. Αντιστοίχως, η πρώτη ομάδα συμπλήρωσε το πρόγραμμα σε 13 λεπτά, η δεύτερη 40 και η τρίτη 70.

Στο τέλος των 8 εβδομάδων οι ερευνητές παρατήρησαν πως όλες οι ομάδες είχαν, με ελάχιστες διαφορές, την ίδια περίπου αύξηση σε δύναμη. Η μόνη σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε στη μυική μάζα: Όλες οι ομάδες είχαν αυξήση τη μυική τους μάζα όμως εκείνες που έκαναν πάνω από μία επαναλήψεις στα σετ, παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση όγκου.

Το απαύγασμα; Αν δεν στοχεύεις στο να αυξήσεις γρήγορα τον όγκο των μυών σου, μόλις 13 λεπτά βάρη, τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν για να χτίσεις δύναμη. Και επειδή, όπως φαντάζεσαι, “κάποιον λάκκο έχει η φάβα”, αν αποφασίσεις να γυμνάζεσαι με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να σηκώνεις τόσα βάρη ώστε στο τέλος κάθε σετ να νιώθεις πως χρειάζεσαι απαραιτήτως ένα διάλειμμα.

Καθώς διενεργήθηκε με άντρες, η έρευνα δεν έχει αποφανθεί σχετικά με το ποια θα ήταν η επίδραση αυτής της άσκησης σε γυναίκες. Ωστόσο, σύμφωνα με τοn Brad Schoenfeld (επικεφαλή της έρευνας και διευθυντή του προγράμματος ανθρωπίνων επιδόσεων του Lehman College) μόλις 13 λεπτά γυμναστικής είναι αρκετά για να δεις βελτίωση.

Τι περιμένεις; Τα 13 λεπτά ξεκινούν τώρα!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ