5 Δεκεμβρίου 2025

Ισραήλ: Ο στρατός κατέλαβε το ιστιοφόρο Madleen – Οι επιβάτες του «selfie yacht» θα γυρίσουν στις πατρίδες τους (video)


Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην κατάληψη του ιστιοφόρου Madleen, πλοίου υπό βρετανική σημαία που είχε ναυλωθεί από τον συνασπισμό Freedom Flotilla Coalition (FFC), ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να παραδώσει συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια και να αμφισβητήσει τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, το σκάφος μεταφέρθηκε με ασφάλεια σε ισραηλινό λιμάνι, ενώ όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους. «Τους παρασχέθηκαν σάντουιτς και νερό. Το σόου τελείωσε», ανέφερε σαρκαστικά το υπουργείο, χαρακτηρίζοντας το σκάφος ως «selfie yacht» και κατηγορώντας τους επιβαίνοντες ότι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς ουσιαστικό ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρίσκονταν γνωστοί ακτιβιστές, όπως η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Άβιλα και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής παλαιστινιακής καταγωγής Ρίμα Χασάν. Σύμφωνα με τη Χασάν, πέντε ισραηλινά ταχύπλοα προσέγγισαν το ιστιοφόρο πριν από την επιχείρηση κατάληψης.

Το Madleen είχε αποπλεύσει από τη Σικελία την 1η Ιουνίου, μεταφέροντας μια μικρή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα. Η τελευταία του καταγραφή έδειχνε ότι βρισκόταν περίπου 31 ναυτικά μίλια από τη Λωρίδα της Γάζας πριν χαθεί η επικοινωνία.

Η FFC, μέσω ανακοίνωσης στο Telegram, κατήγγειλε ότι το σκάφος καταλήφθηκε βίαια και οι επιβάτες του «απήχθησαν» από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ισραήλ υπερασπίστηκε τη στάση του, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν εισέλθει στη Γάζα πάνω από 1.200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και ότι η πραγματική στήριξη δεν περνά από «selfies στο Instagram», αλλά από θεσμοθετημένες οδούς. Η περιορισμένη βοήθεια του σκάφους, όπως αναφέρθηκε, θα μεταφερθεί στη Γάζα μέσω επίσημων διαύλων.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, είχε δώσει σαφή εντολή να αποτραπεί η προσέγγιση του Madleen στη Γάζα. Σε δήλωσή του εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γκρέτα Τούνμπεργκ και των συντρόφων της, τους οποίους κατηγόρησε ότι υποστηρίζουν την προπαγάνδα της Χαμάς.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να απελάσει τους επιβαίνοντες τις επόμενες ημέρες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ