Το γλυκό του κουταλιού βύσσινο είναι από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Με έντονη γεύση και βαθύ κόκκινο χρώμα, σερβίρεται συνήθως με παγωμένο νερό ή πάνω από γιαούρτι. Η παρασκευή του απαιτεί λίγη υπομονή αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με το παραπάνω!
Γλυκό του κουταλιού βύσσινο – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Αναμονή (μαστίχωμα): 3-4 ώρες ή όλο το βράδυ
-
Βράσιμο: 30-40 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: περίπου 5 ώρες
Υλικά για 1 κιλό βύσσινα
-
1 κιλό βύσσινα (καθαρισμένα από κουκούτσι)
-
1 κιλό ζάχαρη
-
1/2 φλ. τσαγιού νερό
-
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
1 βανίλια ή 1 βανιλίνη (προαιρετικά)
-
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά για άρωμα)
Εκτέλεση
-
Καθαρισμός: Πλένουμε καλά τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια προσεκτικά, φροντίζοντας να μη λιώσουν τα φρούτα.
-
Ξεκούραση με ζάχαρη: Τοποθετούμε τα βύσσινα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή λεκάνη. Πασπαλίζουμε τη ζάχαρη ομοιόμορφα από πάνω και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες ή όλη τη νύχτα να κατεβάσουν τα υγρά τους.
-
Βράσιμο: Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε με κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
-
Δέσιμο: Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το σιρόπι να δέσει (περίπου 30-40 λεπτά). Μπορούμε να κάνουμε το τεστ της σταγόνας σε πιατάκι.
-
Άρωμα & φινίρισμα: Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και την αρμπαρόριζα αν χρησιμοποιούμε.
-
Αποθήκευση: Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Tip: Αν θέλεις το σιρόπι πιο παχύ, μπορείς να επαναλάβεις τη βράση για λίγα λεπτά την επόμενη μέρα.

