5 Δεκεμβρίου 2025

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο από τα χεράκια σας


Το γλυκό του κουταλιού βύσσινο είναι από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Με έντονη γεύση και βαθύ κόκκινο χρώμα, σερβίρεται συνήθως με παγωμένο νερό ή πάνω από γιαούρτι. Η παρασκευή του απαιτεί λίγη υπομονή αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με το παραπάνω!

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο – Χρόνος προετοιμασίας 

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά

  • Αναμονή (μαστίχωμα): 3-4 ώρες ή όλο το βράδυ

  • Βράσιμο: 30-40 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: περίπου 5 ώρες

Υλικά για 1 κιλό βύσσινα

  • 1 κιλό βύσσινα (καθαρισμένα από κουκούτσι)

  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό

  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

  • 1 βανίλια ή 1 βανιλίνη (προαιρετικά)

  • 2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά για άρωμα)

Εκτέλεση

  1. Καθαρισμός: Πλένουμε καλά τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια προσεκτικά, φροντίζοντας να μη λιώσουν τα φρούτα.

  2. Ξεκούραση με ζάχαρη: Τοποθετούμε τα βύσσινα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή λεκάνη. Πασπαλίζουμε τη ζάχαρη ομοιόμορφα από πάνω και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες ή όλη τη νύχτα να κατεβάσουν τα υγρά τους.

  3. Βράσιμο: Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε με κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

  4. Δέσιμο: Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το σιρόπι να δέσει (περίπου 30-40 λεπτά). Μπορούμε να κάνουμε το τεστ της σταγόνας σε πιατάκι.

  5. Άρωμα & φινίρισμα: Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και την αρμπαρόριζα αν χρησιμοποιούμε.

  6. Αποθήκευση: Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Tip: Αν θέλεις το σιρόπι πιο παχύ, μπορείς να επαναλάβεις τη βράση για λίγα λεπτά την επόμενη μέρα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ