Τα γεμιστά είναι ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, όμως εδώ παίρνουν μια εντελώς διαφορετική, δροσερή και πιο γκουρμέ διάσταση. Αντί για τη συνηθισμένη ζεστή γέμιση με ρύζι, επιλέγουμε μια ελαφριά, καλοκαιρινή προσέγγιση, γεμίζοντας τις ντομάτες με ένα βελούδινο μείγμα από ψιλοκομμένες γαρίδες, αρωματικά βότανα και δροσερή μαγιονέζα.
Αυτό το πιάτο συνδυάζει τη φρεσκάδα της ντομάτας με τη γεύση της θάλασσας και την πλούσια υφή της μαγιονέζας, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα ιδανικό για ορεκτικό σε επίσημα τραπέζια, καλοκαιρινά πάρτι ή ακόμα και ως ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα. Η εμφάνιση του πιάτου εντυπωσιάζει, ενώ η προετοιμασία του είναι απλή και μπορεί να γίνει νωρίτερα, κάτι που το καθιστά ιδανική επιλογή για οικοδεσπότες που έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους.
Αυτές οι γεμιστές ντομάτες σερβίρονται πάντα κρύες, γεγονός που τις καθιστά δροσερή απόλαυση ακόμα και στις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Μπορείτε να παίξετε με τα αρώματα, να προσθέσετε πικάντικες νότες ή ακόμη και φρούτα της θάλασσας πέρα από τις γαρίδες, για να φτιάξετε παραλλαγές που θα ενθουσιάσουν.
Ντομάτες γεμιστές με γαρίδες και μαγιονέζα- Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Ψύξη: 30 λεπτά
-
Σύνολο: 50 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα)
-
4 μεγάλες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες
-
250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (βρασμένες ή βραστές στον ατμό)
-
5 κ.σ. μαγιονέζα
-
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
-
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
-
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
-
1 μικρό αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
-
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
-
Αλάτι & πιπέρι
-
Φύλλα μαρουλιού ή ρόκας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Ετοιμάστε τις ντομάτες: Κόψτε την κορυφή από κάθε ντομάτα (σαν καπάκι) και αφαιρέστε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους. Πασπαλίστε ελαφρώς το εσωτερικό με αλάτι και αφήστε τες ανάποδα σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
-
Ετοιμάστε τη γέμιση: Ψιλοκόψτε τις γαρίδες. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τις με τη μαγιονέζα, μουστάρδα, χυμό λεμονιού, άνηθο, αγγουράκι τουρσί και κρεμμυδάκι. Αλατοπιπερώστε.
-
Γεμίστε τις ντομάτες: Στεγνώστε καλά το εσωτερικό τους και γεμίστε τες με το μείγμα γαρίδας. Καλύψτε με το «καπάκι» τους.
-
Ψύξη: Βάλτε τις στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
-
Σερβίρισμα: Τοποθετήστε τις σε πιατέλα με φύλλα μαρουλιού ή ρόκας για όμορφη παρουσίαση.
Tips
-
Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες γαρίδες, βεβαιωθείτε ότι έχουν αποψυχθεί καλά και είναι στραγγισμένες.
-
Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού για πιο έντονη γεύση.
-
Αντικαταστήστε τη μαγιονέζα με γιαούρτι για πιο ελαφριά εκδοχή.

