Το κρίσιμο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει την Πέμπτη όμως όλοι ερμηνεύουν τον «χρησμό» Τσίπρα
Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία φρόντισε να πει ακριβώς όσα χρειάζονταν για να διατηρήσει ενεργό το ενδιαφέρον και τη συζήτηση, αλλά και να μην αποκαλύψει πλήρως τις προθέσεις του για το μέλλον.
Η Διεθνής Διάσκεψη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τσίπρα στέφθηκε με επιτυχία καθώς προσέλκυσε πλήθος πολιτών, αλλά και πολιτικών στελεχών, ενώ οι ομιλητές και οι ομιλήτριες που αποτελούν την «αφρόκρεμα» του διεθνούς προοδευτικού χώρου, ανέβασαν το επίπεδο της συζήτησης που διεξήχθη.
Όσο ενδιαφέροντα κι αν ήταν όμως αυτά που ειπώθηκαν στα πάνελ των συζητήσεων, το σίγουρο είναι αυτά που θα συζητιούνται τις επόμενες μέρες είναι τα όσα είπε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός. Εφόσον όμως οι επόμενες ημέρες θα μονοπωληθούν στον χώρο της κεντροαριστεράς από το κρίσιμο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ασφαλής πρόβλεψη να υποθέσει κανείς ότι στο περιθώριο του Συνεδρίου, το πιο «καυτό» θέμα θα είναι η ερμηνεία των όσων είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και τα «στοιχήματα» για το αν, το πότε και το πώς θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ποιες ήταν οι «βόμβες» του Τσίπρα;
Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού κινήθηκε σε πολλαπλά επίπεδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον διεθνή κίνδυνο που αποτελεί η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.
Ωστόσο, τα όσα είπε για την εσωτερική πολιτική κατάσταση και ειδικά για τον χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης, προκάλεσαν σε άλλους ενθουσιασμό και σε άλλους χαμόγελα αμηχανίας.
Υπό τους ήχους χειροκροτημάτων σχολίασε ότι «κανένας προοδευτικός άνθρωπος δε δικαιούται να σωπαίνει» και είπε ότι η αντιπολίτευση δεν καταφέρνει να αποτυπώσει κάποια λύση στη σημερινή κατάσταση.
«Δεν υπάρχει κλειδί για να ανοίξει την πόρτα μιας άλλης Ελλάδας. Πρέπει το κλειδί να το δημιουργήσουμε όλοι μαζί. Χρειάζεται ένα σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης με ορίζοντα πενταετίας ώστε να επιστρέψει η δημοκρατία και η αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Χρειάζεται ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει τον κόσμο. Μία νέα ανάγνωση της πραγματικότητας, ένα νέο κύμα που θα δώσει εναλλακτική στους κουρασμένους πολίτες. Θα το χαρακτήριζα ως «νέο πατριωτισμό» που θα μπει απέναντι στην ολιγαρχία και την κλεπτοκρατία ώστε από τη μία να είναι η πατρίδα μας και από την άλλη τα πλούτη τους», τόνισε ο κ. Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, αλλά χωρίς να τις αποσαφηνίζει πλήρως.
Κλείνοντας επανέλαβε ότι αυτό το νέο κίνημα θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τα κινήματα του εξωτερικού.
«Νέος πατριωτισμός και νέος διεθνισμός, μια ηθική πολιτική πρωτοβουλία που θα διατρέχει όλα τα πολιτικά κόμματα, θα απαντά στην ακροδεξιά δημαγωγία και θα δίνει κίνητρο στους πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ. Είναι ένας στόχος για τον οποίο όλοι και όλες μαζί να δώσουμε τις δυνάμεις μας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Συνέδριο ερμηνειών
Η Διεθνής Διάσκεψη τελείωσε, όμως τώρα ξεκινά η περίοδος των ερμηνειών. Καθώς όμως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη, είναι βέβαιο ότι τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τόσο στο περιθώριο του συνεδρίου, όσο και στις ομιλίες των συνέδρων.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις λένε ότι τα κεντρικά στελέχη, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας θα αποφύγει ευθείες αναφορές στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού όσον αφορά τις μελλοντικές προθέσεις του, όμως αυτό δεν ισχύει και για τους συνέδρους που θα μιλήσουν απελευθερωμένοι από το βάρος της κριτικής στη δημόσια σφαίρα.
Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αν και δεν ξεκαθάρισε ποιες είναι οι προθέσεις του, φρόντισε να ανεβεί μερικά σκαλοπάτια στην περιγραφή του νέου οράματός του, περιγράφοντας αρκετά στοιχεία του πολύ πιο συγκεκριμένα απ’ ό,τι είχε κάνει μέχρι τώρα.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά και όλα περιέχουν λογικούς συλλογισμούς σχετικά με το τι θα επιλέξει να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο κανείς, ίσως ούτε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, να μην έχει εικόνα ενός απολύτως συνεκτικού σχεδίου.
Κι αυτό γιατί η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό είναι τόσο έντονη που κάθε φορά που κάποιος σχεδιάζει γραμμικά τις κινήσεις του, η πραγματικότητα φροντίζει να τα ανατρέπει.
Σε κάθε περίπτωση, πλέον και για τις επόμενες ημέρες, ο προβολέας είναι στοχευμένος στον ΣΥΡΙΖΑ και εναπόκειται στα στελέχη του να πραγματοποιήσουν ένα πολιτικό συνέδριο που παρά τις εντάσεις και τις διαφωνίες, που εκφράζονται στα συνέδρια όλων των κομμάτων, δε θα υποπέσει σε αρνητικές εικόνες και καταστάσεις του πρόσφατου κομματικού παρελθόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διεθνή διάσκεψη έδωσαν το παρόν πλήθος στελεχών από διάφορα κόμματα.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρόν ήταν σχεδόν το σύνολο της ΚΟ, αλλά και φυσικά ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος μετέβαλε τον προγραμματισμό του ώστε να βρίσκεται χθες στην Αθήνα και να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες. Παρών ήταν και ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αισθητή ήταν η απουσία του Παύλου Πολάκη.
Το παρόν έδωσε και η Νέα Αριστερά, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Αλέξη Χαρίτση, την Έφη Αχτσιόγλου και τη Σία Αναγνωστοπούλου.
Ενδιαφέρον είχε και η παρουσία του Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος έχει δημιουργήσει το κόμμα Κόσμος.