Αν μιλάς στο κατοικίδιό σου είσαι τρελός; Δες τι λένε οι έρευνες!


Τα κατοικίδια είναι ίσως η καλύτερη συντροφιά του ανθρώπου. Είναι σίγουρα μια ανεκτίμητη αξία το να έχεις ένα κατοικίδιο της προτίμησής σου για παρέα σου και να το φροντίζεις.
Αν έχεις τη συνήθεια να λες στο σκυλί σου τα προβλήματα της ημέρας ή στη γάτα σου το τι έφαγες σήμερα, πρέπει να είσαι περήφανος γι’ αυτό. Κι αυτό γιατί το να μιλάς στα κατοικίδια σου κάνει καλό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα θετικά του να έχεις ένα κατοικίδιο ζώο, σκύλο, γάτα ή οποιοδήποτε άλλο σίγουρα είναι πολλά. Η φροντίδα που θα του προσφέρεις, το ενδιαφέρον που θα του δείξεις και οι δουλειές που θα κάνεις για αυτό είναι σημαντικά τόσο για το ίδιο το ζώο, όσο και για σένα και τον χαρακτήρα σου. Τα κατοικίδια είναι οι πιο πιστοί μας φίλοι. Είναι πάντα εκεί για μας και μας δίνουν την απαραίτητη στήριξη που χρειαζόμαστε. Επομένως, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις μας.

Τι λένε οι επιστήμονες γι’ αυτό;
Υπάρχει, όμως, και μια επιστημονική εξήγηση, σύμφωνα με την οποία το να μιλάς στα κατοικίδια είναι καλό, αν και νομίζουμε ότι δεν μπορούν να μας καταλάβουν.

Οι ερευνητές ονομάζουν αυτό το φαινόμενο ανθρωπομορφισμός. Ευτυχώς, επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς έναν γιατρό, αν έχεις κι εσύ αυτή τη συνήθεια. Η τάση να αποδίδεις συναισθήματα και ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε αντικείμενα ή ζώα βασίζεται στη νοημοσύνη και τη δημιουργικότητα, και όχι στην τρέλα.

«Αυτό είναι πραγματικά μια φυσική τάση σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, οι άνθρωποι είναι από τα πιο ευφυή όντα στον πλανήτη», λέει ο Nicholas Epley, ένας από τους επιστήμονες μελέτης.

Πιο αναλυτικά, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι αυτή η συνήθεια αρχίζει στην πιο πρώιμη παιδική μας ηλικία. Τα παιδιά είναι σε θέση να κάνουν φίλους από το τίποτα. Ίσως θυμάσαι ότι είχες πάρει μαζί σου το αρκουδάκι σου στις διακοπές για να μην αισθάνεται μόνο του και για να το ‘χεις συντροφιά. Οι γονείς εκτιμούν γενικά αυτά τα σημάδια πίστης, φιλίας και επικοινωνίας στα παιδιά τους.

Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα αλλάζουν όταν μεγαλώνεις. Οι άνθρωποι νομίζουν γενικά ότι αυτό το χαρακτηριστικό πρέπει να περιοριστεί. Γι’ αυτό, όταν βλέπουμε τους ενήλικες να μιλούν στον υπολογιστή τους ή στο αυτοκίνητό τους, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ανώριμοι ή ακόμα και λίγο τρελοί.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να μιλάς σε ένα άψυχο αντικείμενο και του να μιλάς σε ένα κατοικίδιο ζώο. Για παράδειγμα, σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα Car Talk παρατηρήθηκε ότι πολλοί άνθρωποι μιλούν στο αυτοκίνητό τους και ειλικρινά πιστεύουν ότι το όχημά τους έχει πνεύμα, εμπειρίες συναισθήματα, κι έχει ακόμη και τη δική του προσωπικότητα.

Έτσι μπορείς να είσαι ήρεμος αν είσαι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που μιλάνε με αντικείμενα ή ζώα. Το να περιγράφεις την ημέρα σου στο κατοικίδιό σου είναι φυσικό και φυσιολογικό και σημαίνει ακριβώς ότι ο εγκέφαλός σου λειτουργεί σωστά.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα περπατάς με το σκύλο σου και θα του εκφράζεις την ανησυχία σου, καλύτερα να αγνοήσεις τις έκπληκτες αντιδράσεις των περαστικών που θα σε ακούν να μιλάς. Πες τους ότι απλά ζηλεύουν τη νοημοσύνη σου και τη μεγάλη πνευματική σου ικανότητα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ