Τι ώρα πρέπει να πίνουμε καφέ;

Οι περισσότεροι πίνουν τον καφέ τους το πρωί αμέσως μόλις ξυπνήσουν, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή ίσως να μην είναι η ιδανική ώρα της μέρας. Όπως προτείνει ο Steven Miller, νευροεπιστήμονας στο Uniformed Services University of the Health Sciences στο Maryland, καφές είναι περισσότερο αποτελεσματικός αν καταναλωθεί μεταξύ 9.30 και 11.30 το πρωί.

Γιατί; Σύμφωνα με τον επιστήμονα είναι καλύτερο να πίνουμε καφέ όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα είναι χαμηλά, επειδή η καφεΐνη αλληλεπιδρά με την ορμόνη. Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι που πίνουν καφέ όταν ξυπνούν και τα επίπεδα της κορτιζόλης τους είναι υψηλά – περίπου 8.00 με 9.00 το πρωί- αναπτύσσουν ανοχή στην καφεΐνη με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα είναι συνήθως υψηλά μόλις ξυπνάμε κι αρχίζουν να πέφτουν περίπου μία ώρα αργότερα. Όταν τα επίπεδα αρχίσουν να πέφτουν είναι η καλύτερη στιγμή για να καταναλώσουμε καφεΐνη και να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητές της, δίνοντας μια ώθηση στην παραγωγή της κορτιζόλης.

Διαφορετικά, αν συνεχίσουμε να πίνουμε καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, τότε σταδιακά θα αρχίσουμε να αναζητάμε πιο “δυνατούς” καφέδες για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Φυσικά, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά επίπεδα κορτιζόλης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας κι έτσι η ώρα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ώρα που ξυπνάμε κάθε πρωί.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here