Η πρώτη αγάπη: Η σχέση με τον πατέρα μας


Γιατί επιλέγουμε έναν συγκεκριμένο τύπο συντρόφου; Τι είναι αυτό που μας ελκύει σε αυτόν τον άνθρωπο και για ποιο λόγο θέλουμε να σχετιστούμε ερωτικά μαζί του;

Ιδιαίτερα η εμπλοκή μας σε μία ανασφαλή και τοξική σχέση, ενδυναμώνει όλο και περισσότερο αυτά τα ερωτήματα. Υπάρχει κάποιο ασυνείδητο κίνητρο ή ανάγκη που μας που μας οδηγεί σε αυτές τις επιλογές; Ή μήπως, καλύτερα, κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο σχέσης που αρχίσαμε να δημιουργούμε από τα βρεφικά μας κιόλας χρόνια;

Η πατρική φιγούρα παίζει καθοριστικό ρόλο στο είδος των μετέπειτα σχέσεων της κόρης. Αποτελεί το μοντέλο για το πώς θα είναι η σχέση της με έναν άντρα. Ο πρώτος δεσμός μιας κοπέλας σχηματίζει τις προσδοκίες που θα έχει στους δεσμούς του μέλλοντος. Ο γονέας διδάσκει τον τρόπο με τον οποίο το παιδί θα προσεγγίσει τη ζωή και τις σχέσεις, πώς θα εκφράζει και θα λαμβάνει αγάπη.

Με άλλα λόγια σχηματίζει και χρωματίζει τις γραμμές με τις οποίες θα μπορέσουμε να δώσουμε νόημα στις αντιδράσεις των άλλων.

Με αυτόν τον τρόπο, η πρώτη σχέση μιας γυναίκας με τον πατέρα της, ο οποίος είναι συνήθως το πρώτο αντικείμενο της αγάπης της, σχηματίζει τις συνειδητές και ασυνείδητες αντιλήψεις της για το τι να περιμένει και τι να δεχτεί από κάποιον σύντροφο.

Μια κοπέλα που έχει ασφαλή και υποστηρικτική σχέση με τον πατέρα της είναι λιγότερο πιθανό να μείνει έγκυος ως έφηβη και να γίνει σεξουαλικά ενεργή στην αρχή της εφηβείας της. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση του γάμου κα της απόκτησης παιδιών καθώς επικεντρώνεται στην επίτευξη των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών της στόχων. Επιπλέον, η καλή σχέση πατέρα- κόρης είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε σχέσεις με άνδρες που είναι συναισθηματικά ζεστοί. Έχοντας αποκτήσει μια εικόνα για τη σχέση με το άλλο φύλο, αυτές οι γυναίκες μπορεί να έχουν πιο ικανοποιητικούς και μακροχρόνιους γάμους.

Πολύ λίγες είναι οι γυναίκες αυτές που δεν επέλεξαν έναν σύντροφο με βάση τα χαρακτηριστικά του πατέρα τους, είτε εξωτερικά χαρακτηριστικά είτε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Ακόμη και οι γυναίκες που υποστηρίζουν ότι επέλεξαν σύντροφο που ήταν πολύ διαφορετικός και αντίθετος με τον πατέρα τους, βασίζουν την επιλογή τους στη σχέση ή στην έλλειψη σχέσης με τον πατέρα.

Από την Κωνσταντίνα Κένου, Ψυχολόγος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ