20 Ιουλίου 2025

Πανακότα με φράουλες- Το απόλυτο γλυκό του καλοκαιριού


Η πανακότα είναι ένα από τα πιο ελαφριά και φίνα επιδόρπια της ιταλικής κουζίνας. Με κρεμώδη υφή και φίνο άρωμα βανίλιας, συνδυάζεται υπέροχα με φρέσκες φράουλες, δημιουργώντας ένα γλυκό που κλέβει τις εντυπώσεις με την απλότητά του και τη φινέτσα του.

Ιδανική για κάθε εποχή, αλλά ιδιαίτερα αγαπητή την άνοιξη και το καλοκαίρι, αυτή η πανακότα με φράουλες θα γίνει το αγαπημένο σου γλυκό για τραπέζια, γιορτές ή απλώς… ένα δροσερό κλείσιμο της ημέρας.

Πανακότα με φράουλες- Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά

  • Αναμονή (ψυγείο): 4 ώρες

  • Συνολικός χρόνος: 4 ώρες και 15 λεπτά

Πανακότα – Υλικά (για 4 μερίδες)

Για την πανακότα:

  • 500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

  • 80 gr ζάχαρη

  • 1 λοβός βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 6 g φύλλα ζελατίνης (ή 2 φύλλα)

Για τη σάλτσα φράουλας:

  • 250 g φρέσκες φράουλες

  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1. Ετοιμασία της πανακότα:

  1. Βάλε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά να μαλακώσουν.

  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζέστανε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανίλια (αν χρησιμοποιείς λοβό, άνοιξέ τον και ξύσε τους σπόρους μέσα στην κρέμα).

  3. Μην αφήσεις το μείγμα να βράσει – απλώς να ζεσταθεί καλά.

  4. Στύψε τα φύλλα ζελατίνης και ρίξ’ τα στην κατσαρόλα. Ανακάτεψε μέχρι να λιώσουν εντελώς.

  5. Μοίρασε την κρέμα σε φορμάκια ή ποτήρια. Άφησέ τα να κρυώσουν και βάλ’ τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθούν.

2. Σάλτσα φράουλας:

  1. Καθάρισε και κόψε τις φράουλες.

  2. Βάλε τις στο μπλέντερ με τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού και πολτοποίησέ τες.

  3. Πέρνα τον πολτό από σουρωτήρι αν θέλεις πιο βελούδινη υφή.

  4. Φύλαξε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσεις.

3. Σερβίρισμα:

Ξεφορμάρεις (προαιρετικά) την πανακότα βυθίζοντας το φορμάκι για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζοντας σε πιάτο. Ρίχνεις από πάνω τη σάλτσα φράουλας και διακοσμείς με φρέσκιες φράουλες ή φύλλα δυόσμου.

Tips

  • Ζελατίνη: Αν χρησιμοποιείς σκόνη, χρησιμοποίησε περίπου 1½ κουταλάκι και διέλυσέ την σε λίγο νερό πριν τη ρίξεις στην κρέμα.

  • Εναλλακτικές: Αντικατάστησε τις φράουλες με μάνγκο ή βατόμουρα για άλλες εκδοχές.

  • Αρωματική πινελιά: Λίγες σταγόνες λικέρ φράουλας στη σάλτσα θα απογειώσουν τη γεύση.

  • Vegan: Μπορείς να αντικαταστήσεις την κρέμα με φυτική κρέμα καρύδας και τη ζελατίνη με άγαρ-άγαρ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ