Ισπανία: Αυξάνουν το προβάδισμα οι Σοσιαλιστές σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ισπανία αυξάνει το προβάδισμά του, με βάση δύο δημοσκοπήσεις τα αποτελέσματα των οποίων έγιναν γνωστά το βράδυ του Σαββάτου, με το ποσοστό του να ανέρχεται στο 28,8% και στο 30,3% των προθέσεων ψήφου αντιστοίχως, πάντως δεν μοιάζει να οδεύει σε εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 28ης Απριλίου.

Η μία δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο 40dB για λογαριασμό της εφημερίδας El País, καταδεικνύει ότι οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θα συγκεντρώσουν το 28,8% των ψήφων και θα καταλάβουν 129 από τις 350 έδρες της ισπανικής Βουλής. Εάν σχηματίσουν συμμαχία με το Unidos Podemos (13,2% και 33 έδρες) θα έχουν στη διάθεσή τους 162 έδρες, δηλαδή λιγότερες από τις 176 που απαιτούνται.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η δυνητική συμμαχία των τριών κομμάτων του φάσματος από την κεντροδεξιά ως την άκρα δεξιά — του Λαϊκού Κόμματος (PP), των Πολιτών (Ciudadanos) και του Vox — οδεύει κατά τη δημοσκόπηση αυτή να λάβει 44,4% των ψήφων, δηλαδή 156 έδρες, 20 λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Για να παραμείνει πρωθυπουργός, ο Σάντσεθ θα χρειαστεί να σχηματίσει μια ευρεία συμμαχία λεπτών ισορροπιών με ένα φάσμα κομμάτων, από το Ποδέμος της ριζοσπαστικής αριστεράς ως καταλανικές παρατάξεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και τον είχαν υποστηρίξει τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τον ανάγκασαν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές καταψηφίζοντας το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Sigma Dos για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo, θέλει τους Σοσιαλιστές να βρίσκονται πιο κοντά στην παραμονή τους στην κυβέρνηση (PSOE 30,3%/122-133 έδρες, Podemos 13,2%/30-41) αλλά καταγράφει υψηλότερα ποσοστά και για τη δεξιά, στοιχείο που αναγγέλλει μια αμφίρροπη αναμέτρηση.

Η θεωρητική συμμαχία του PP (20,1%), των Πολιτών (15%) και του Βοξ (10,2%) θα έχει από 152 ως 174 έδρες, σύμφωνα με αυτή την έρευνα. Αυτός ο τελευταίος αριθμός σημαίνει πως η δεξιά απέχει μόλις δύο έδρες από το να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Ελ Μούντο φέρει τη συμμαχία Σοσιαλιστών-Ποδέμος να εξασφαλίζει έναν αριθμό εδρών εντός του ίδιου αριθμητικού φάσματος (152-174).

Αλλά με βάση αυτή τη δημοσκόπηση ο Σάντσεθ θα μπορέσει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός εάν, πέραν του Ποδέμος, καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τοπικών κομμάτων, κάτι που θα του επέτρεπε να μη χρειαστεί να συμμαχήσει με καταλανικές παρατάξεις.

Αμφότερες οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως οι Σοσιαλιστές θα είχαν πλειοψηφία εάν συμμαχούσαν με τους Πολίτες, όπως το 2016, αλλά το κεντροδεξιό κόμμα έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

Αρκετά μεγάλη απόκλιση παρουσιάζουν οι δύο δημοσκοπήσεις όσον αφορά το ακροδεξιό Βοξ: στην περίπτωση της έρευνας που δημοσιεύει η Ελ Παΐς, το ποσοστό του κόμματος αυτού εμφανίζεται αυξημένο από το 10,2% τον περασμένο μήνα στο 12,5%· αντιθέτως, κατά την έρευνα που δημοσιεύει η Ελ Μούντο, το ποσοστό του υποχωρεί από το 13,3% στο 10,2%.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here