Νοοτροπία ανάπτυξης: 6 κόλπα για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία την αποτυχία


Μήπως πιστεύετε ότι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι μόνο όσοι γεννιούνται με φυσικά ταλέντα; Ή μήπως είστε της άποψης ότι τα ταλέντα καλλιεργούνται και εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου;

Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσετε στις 2 αυτές ερωτήσεις δεν καθρεφτίζει απλά την άποψή σας για τους άλλους ανθρώπους. Είναι επίσης ενδεικτικός του πώς αισθάνεστε οι ίδιοι για τον εαυτό σας. Και ακόμη περισσότερο, παίζουν κύριο ρόλο στο πώς αντιμετωπίζετε ένα από τα πιο πικρά αλλά αναπόφευκτα ποτήρια της ζωής, την αποτυχία.

Ανατρέχοντας στην αντίστοιχη βιβλιογραφία πάνω στο θέμα θα δούμε ότι οι άνθρωποι με νοοτροπία ανάπτυξης μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην αποτυχία και την απόρριψη. Αντιθέτως, οι άνθρωποι με στατική νοοτροπία ερμηνεύουν την αποτυχία ως σημάδι ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ταλέντα και ικανότητες για να είναι επιτυχημένοι και επιπλέον ότι δεν θα τα αποκτήσουν ποτέ. Έτσι, οι άνθρωποι με στατική νοοτροπία που βιώνουν μία απόρριψη, παραλύουν λόγω της αποτυχίας και τελικά τα παρατούν.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να αλλάξετε αυτή την κατάσταση, αν ανήκετε στους ανθρώπους με στατική νοοτροπία. Ακολουθούν τα 6 απλά κόλπα για να τα καταφέρετε:

Αναγνωρίστε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε
Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε το κάθε πρόβλημα είναι να το αναγνωρίσουμε. Έτσι, η αρχική κίνηση που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αλλάξετε τη νοοτροπία σας είναι να αναγνωρίσετε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες πέφτετε στην παγίδα της στατικής νοοτροπίας. Ας φανταστούμε την ιστορία μιας μεσήλικης συγγραφέως που για πολλοστή φορά δέχεται μία απόρριψη και σκέφτεται: «Ίσως είμαι πολύ μεγάλη για να κάνω καριέρα συγγραφέως». Αν εκείνη τη στιγμή όμως σκεφτεί ότι μιλά μέσα της η φωνή της στατικής νοοτροπίας μπορεί να ανταπαντήσει ότι: «Δεν είμαστε ποτέ πολύ μεγάλοι για να αποκτήσουμε μία νέα δεξιότητα. Πολλοί επιτυχημένοι συγγραφείς ξεκίνησαν την καριέρα τους στην ηλικία μου ή και ακόμη μεγαλύτεροι».

Εστιάστε την πρόοδο και όχι στο αποτέλεσμα
Είναι αλήθεια ότι όταν έρχεται η απόρριψη το μόνο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να πούμε: «Απλά σπατάλησα τον χρόνο μου». Όμως εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα πρέπει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι η αποτυχία είναι ένας ακόμη τρόπος να μάθουμε. Ακόμη κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, σίγουρα επωφεληθήκατε από τη διαδικασία.

Ανακαλύψτε τη δύναμη του «Όχι ακόμα»
Για να βοηθήσει τους μαθητές του να αποκτήσουν νοοτροπία ανάπτυξης, ένα Λύκειο του Σικάγο προχώρησε σε μία ριζοσπαστική κίνηση. Απομάκρυνε τον όρο αποτυχία από το σύστημα αξιολόγησης του. Όταν ένας μαθητής δεν περνά ένα μάθημα δεν λαμβάνει ένα F (failure=αποτυχία), αλλά ένα «Όχι ακόμα» (Not Yet).Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε μία δουλειά σας να απορρίπτεται, δεν θα πρέπει να την ερμηνεύσετε ως μία απόδειξη ότι δεν έχετε τις απαραίτητες δεξιότητες. Αντιθέτως, θα πρέπει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας είναι ότι δεν έχετε ακόμα τις απαραίτητες δεξιότητες. Έτσι δύο τόσο μικρές λέξεις μπορούν να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που σκέφτεστε.

Δουλέψτε με το μυαλό σας
Μαθαίνοντας ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αλλάζει είναι αρκετό για να «αναβαθμίσετε» τη νοοτροπία σας. Μελέτη έδειξε ότι μιλώντας στα παιδιά για το πόσο εύπλαστο είναι το μυαλό μας μπορεί να τα οδηγήσει στο να υιοθετήσουν μία νοοτροπία ανάπτυξης από τα σχολικά τους χρόνια, να ενισχύσει το κίνητρό τους και να τα κάνει πιο ανθεκτικά στην αποτυχία. Μπορείτε και εσείς να ακολουθήσετε των ίδιο δρόμο και αναζητώντας πληροφορίες για τον όρο «Νευροπλαστικότητα». Μπορείτε ακόμη να αναζητήσετε αποδείξεις της νευροπλαστικότητας στην ίδια σας τη ζωή, σκεπτόμενοι μία δεξιότητα ή μία αθλητική δραστηριότητα στην οποία μπορεί να μην ήσασταν αρχικά καλοί αλλά να βελτιωθήκατε με την πάροδο του χρόνου.

Εστιάστε στις βαθύτερες αιτίες των στόχων σας
Οι άνθρωποι με στατική νοοτροπία «διψούν» για το «μπράβο» των άλλων, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουν να αποδείξουν ότι έχουν κάποιο ταλέντο. Ο μόνος τους στόχος είναι να αποδείξουν το ταλέντο τους και όχι να το βελτιώσουν. Αλλά αν ο κύριος λόγος για τον οποίο κάνετε τα πράγματα στη ζωή σας είναι για κερδίσετε την αποδοχή των άλλων τότε μοιραία βάζετε τον εαυτό σας σε έναν κόσμο γεμάτο πόνο. Έτσι την επόμενη φορά που θα νιώσετε το αναπόφευκτο χτύπημα της μοίρας, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτά που κάνετε τα κάνετε πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο σας τον εαυτό και από αγάπη γι’ αυτό που κάνετε. Έχετε ακούσει να λένε ότι οι συγγραφείς γράφουν για τον εαυτό τους, χωρίς να περιμένουν απαραίτητα την αποδοχή των άλλων. Το ίδιο μπορεί να θεωρήσουμε ότι ισχύει για κάθε επιδίωξη μας, εφόσον το κίνητρό μας είναι ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

Επαινέστε του άλλους για τις προσπάθειες τους
Πέρα από το να αλλάξετε τη δική σας νοοτροπία, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τη νοοτροπία των άλλων. Όταν ένα παιδί φέρει στο σπίτι του ένα διαγώνισμα στο οποίο έχει πάρει «Άριστα 10» και οι γονείς του πουν «Τέλεια! Πρέπει να είσαι ιδιοφυία» χωρίς να το γνωρίζουν θέτουν τα θεμέλια για να αναπτύξει μία στατική νοοτροπία. Αν αντίθετα οι γονείς πουν «Τέλεια! Φαίνεται ότι έχεις δουλέψει πολύ σκληρά», θα τον παροτρύνουν να αποκτήσει μία νοοτροπία ανάπτυξης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν επιβραβεύουμε ένα παιδί για την προσπάθειά του και όχι για να φυσικά του ταλέντα, τα βοηθάμε να ανταποκριθεί καλύτερα στις μελλοντικές αποτυχίες αλλά και να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Οπότε κάθε φορά είτε απευθύνεστε σε μικρό παιδί είτε σε κάποιον ενήλικα δώστε έμφαση στην προσπάθειά του και όχι στα ταλέντα του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ