13 Ιουλίου 2025

Ιμάμ Μπαϊλντί: Η αυθεντική συνταγή της Μικράς Ασίας


Σε ένα παραδοσιακό τραπέζι της Ανατολής, εκεί όπου τα αρώματα του μαγειρεμένου κρεμμυδιού και του ώριμου ελαιόλαδου μπλέκονται με τις αναμνήσεις της γιαγιάς και τις κουβέντες γύρω από το χαμηλό σοφρά, γεννιέται το ιμάμ μπαϊλντί. Ένα πιάτο με ιστορία, με βάθος, με συναισθηματικό φορτίο. Από τη Μικρά Ασία ως τα σημερινά κυριακάτικα ελληνικά τραπέζια, οι μελιτζάνες αυτές παραμένουν διαχρονικές – σχεδόν τελετουργικές.

Η λέξη “ιμάμ μπαϊλντί” στα τουρκικά σημαίνει “ο ιμάμης λιποθύμησε” – και δεν είναι καθόλου υπερβολή. Άλλοι λένε πως λιποθύμησε από την υπερβολική κατανάλωση ελαιολάδου, άλλοι από την απερίγραπτη νοστιμιά, κι άλλοι από τη σπατάλη των προικιών της γυναίκας του. Όποια εκδοχή κι αν διαλέξεις, το σίγουρο είναι ένα: το φαγητό αυτό έχει ψυχή.

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν χορτοφαγικό πιάτο, που σέβεται απόλυτα τα υλικά του. Χωρίς κρέας, χωρίς φτιασίδια, βασίζεται στη μαεστρία του μαγειρέματος και τη γενναιοδωρία της φύσης: γλυκά κρεμμύδια που καραμελώνουν αργά, φρέσκες ντομάτες που δίνουν σάλτσα και σώμα, μαϊντανός για φρεσκάδα και φυσικά – πολύ, καλό ελαιόλαδο.

Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, και συνοδεύεται ιδανικά με φέτα, ψωμί και… ησυχία, για να απολαύσεις κάθε μπουκιά. Δεν είναι απλώς φαγητό· είναι γιορτή, είναι πολιτισμός, είναι η κουζίνα στην πιο νόστιμη εκδοχή της.

Χρόνος Προετοιμασίας: 20′
Χρόνος Μαγειρέματος: 60′
Μερίδες: 4

Ιμάμ Μπαϊλντί: Υλικά

  • 4 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες

  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες)

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (και λίγο παραπάνω για το ψήσιμο)

  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Προαιρετικά: λίγο ξύδι ή χυμός λεμονιού για την ένταση

Εκτέλεση

  1. Ετοιμασία μελιτζανών
    Πλένεις τις μελιτζάνες, τις κόβεις κατά μήκος στη μέση και τις χαράζεις ελαφρώς στο εσωτερικό. Τις αλατίζεις και τις αφήνεις για 30’ να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένεις και τις σκουπίζεις.

  2. Προτηγάνισμα (προαιρετικό)
    Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρεις ελαφρώς τις μελιτζάνες να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα ή τις ψήνεις για 15’ στον φούρνο στους 200°C με λίγο λάδι.

  3. Η γέμιση
    Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σοτάρεις τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτεις το σκόρδο, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζεις 15’. Στο τέλος προσθέτεις τον μαϊντανό.

  4. Γέμισμα και ψήσιμο
    Τοποθετείς τις μελιτζάνες σε πυρίμαχο σκεύος. Ανοίγεις προσεκτικά το εσωτερικό και γεμίζεις με το μείγμα. Ρίχνεις επιπλέον ελαιόλαδο από πάνω και λίγο νερό στο ταψί.

  5. Ψήσιμο
    Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως και να μελώσουν.

Tips για Τέλειο Ιμάμ

  • Προτίμησε φρέσκιες ντομάτες το καλοκαίρι, αλλιώς χρησιμοποίησε καλής ποιότητας κονσέρβα.

  • Μπορείς να εμπλουτίσεις τη γέμιση με λίγη καυτερή πιπεριά ή κύμινο.

  • Το φαγητό γίνεται ακόμη καλύτερο την επόμενη μέρα – ιδανικό να σερβιριστεί σε θερμοκρασία δωματίου με φέτα ή γιαούρτι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ