Το τιραμισού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά παγκοσμίως – και όχι άδικα. Ο βελούδινος συνδυασμός του μασκαρπόνε, τα μπισκότα σαβαγιάρ και η αίσθηση του καφέ το έχουν κάνει διάσημο. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε κάτι πιο δροσερό, φρουτώδες και καλοκαιρινό;
Η απάντηση είναι τιραμισού με φρούτα του δάσους. Αντικαθιστούμε τον καφέ με ένα αρωματικό σιρόπι φρούτων, προσθέτουμε μαρμελάδα και φρέσκα φρούτα του δάσους και δημιουργούμε ένα γλυκό ελαφρύ, αναζωογονητικό και απολαυστικό. Ιδανικό για να κλείσει ένα καλοκαιρινό γεύμα ή να σε συνοδεύσει σε ένα απόγευμα με παγωμένο καφέ.
Τιραμισού με φρούτα του δάσους – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 25 λεπτά
-
Ψυγείο: τουλάχιστον 4 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα)
-
Μερίδες: 6-8
Υλικά:
Για την κρέμα:
-
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
-
300 ml κρέμα γάλακτος (φυτική ή ζωική, πλήρης)
-
120 γρ. ζάχαρη άχνη
-
1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη βάση:
-
1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
-
300 γρ. φρούτα του δάσους (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
-
100 ml χυμός πορτοκαλιού ή λικέρ (π.χ. cassis, Cointreau, λικέρ βατόμουρο)
-
3 κ.σ. μαρμελάδα φρούτων του δάσους (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα:
-
Φρέσκα φρούτα του δάσους
-
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
-
Φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Ετοιμάζουμε τα φρούτα: Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι τα φρούτα με τον χυμό και τη μαρμελάδα για 5 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
-
Φτιάχνουμε την κρέμα: Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματίσει απαλές κορυφές. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει. Ενσωματώνουμε απαλά τη σαντιγί στο μασκαρπόνε με μια σπάτουλα.
-
Συναρμολόγηση:
-
Βουτάμε γρήγορα τα σαβαγιάρ στο σιρόπι από τα φρούτα.
-
Απλώνουμε μια στρώση σαβαγιάρ στον πάτο του σκεύους.
-
Στρώνουμε επάνω λίγη από την κρέμα και λίγα φρούτα.
-
Επαναλαμβάνουμε με άλλη μία ή δύο στρώσεις.
-
Τελειώνουμε με κρέμα και φρούτα.
-
-
Ψύξη: Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
-
Σερβίρουμε: Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και διακοσμούμε με φρέσκα φρούτα και φύλλα δυόσμου.
Tips για το τιραμισού
-
Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγο ξύσμα λεμονιού ή λάιμ στην κρέμα.
-
Τα σαβαγιάρ απορροφούν πολύ εύκολα υγρά – μην τα μουλιάσεις πολύ.
-
Η μαρμελάδα βοηθά να “δένει” η γεύση των φρούτων, αλλά μπορείς να την παραλείψεις.
-
Το τιραμισού αυτό μπορείς να το σερβίρεις και σε ποτήρια ή ατομικά μπολάκια για πιο κομψή παρουσίαση.