6 μη τοξικά καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι μας


Η συχνή αγορά έτοιμων καθαριστικών προϊόντων από τα ράφια του σούπερ μάρκετ είναι καθαρή σπατάλη χρημάτων. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα τοξικά χημικά στα εμπορικά διαθέσιμα καθαριστικά μένουν στις επιφάνειες του σπιτιού μας και μπορούν να θέσουν εμάς και τους αγαπημένους μας σε κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Η χρόνια έκθεση σε χημικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια και στην αναπνευστική οδό. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη φυσιολογική ορμονική δραστηριότητα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όπως και προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Είναι καλύτερα να επιλέγουμε φυσικά και μη τοξικά προϊόντα για τον καθαρισμό των επιφανειών που χρησιμοποιούμε.

6 μη τοξικά καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι μας
1. Καθαριστικό για όλες τις χρήσεις
Συστατικά

– 2 φλιτζάνια νερού

– ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι

– 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα

– 10 σταγόνες από έλαιο τεϊόδεντρου

– Ένα καθαρό μπουκάλι σπρέι

Βήματα

Αναμείξτε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και μεταφέρετε το τελικό μείγμα σε ένα μπουκάλι σπρέι χρησιμοποιώντας ένα χωνί για να μη χυθεί. Ψεκάστε όλα τα σημεία όπου η βρωμιά επιμένει, όπως σε πλακάκια, στο πάτωμα, στις γωνίες και στους πάγκους. Το ξύδι έχει την ικανότητα να αφαιρεί το λίπος και την άσχημη μυρωδιά. Το τεϊόδεντρο έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και άρωμα. Η μαγειρική σόδα αντιδρά με το ξύδι και απομακρύνει τη σκόνη.

2. Καθαριστικό λεκάνης
Συστατικά

– ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα

– 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι

– ½ κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Βήματα

Σε ένα μπουκάλι σπρέι, αναμείξτε το ξύδι και το αιθέριο έλαιο. Ψεκάστε το μέσα στη λεκάνη, στο κάθισμα και στο καπάκι. Αφήστε το για 15 λεπτά. Προσθέστε μαγειρική σόδα στις περιοχές που ψεκάσατε. Μετά από 5 μέρες, αρχίστε να τρίβετε με μία βούρτσα. Πατήστε το καζανάκι και θα δείτε ότι η λεκάνη σας λάμπει από καθαριότητα.

3. Υγρό απορρυπαντικό ρούχων
Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί την καθαριστική δράση του βόρακα, της σόδας και του σαπουνιού Καστίλλης για να ξεφορτωθεί τους λεκέδες από τα ρούχα. Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου λειτουργεί σαν συντηρητικό, προστατεύοντας από την ανάπτυξη μικροβίων στα ρούχα και στο πλυντήριο.

Συστατικά

– 1 φλιτζάνι βόρακα

– 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα

– 1 φλιτζάνι σαπούνι Καστίλλης

– 10-15 σταγόνες αιθέριου ελαίου (προαιρετικά)

– 17 φλιτζάνια νερού

 

Βήματα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράστε 6 φλιτζάνια νερού. Κλείστε το μάτι και προσθέστε το βόρακα και τη σόδα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι οι σκόνες να διαλυθούν τελείως. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμeίξτε τα υπόλοιπα 11 φλιτζάνια νερού με το σαπούνι Καστίλλης και το αιθέριο έλαιο. Στη συνέχεια, ρίξτε και το ζεστό μείγμα και μεταφέρετε το τελικό προϊόν σε ένα γυάλινο δοχείο αποθήκευσης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ½ φλιτζάνι καθαριστικού για ένα γεμάτο πλυντήριο. Αν θέλετε να αφαιρέσετε συγκεκριμένους λεκέδες, εφαρμόστε απευθείας το μείγμα πάνω τους και πριν αρχίσετε την πλύση.

4. Υγρό απορρυπαντικό πιάτων
Το σαπούνι Καστίλλης και το έλαιο είναι αγνές και φυσικές εναλλακτικές των τοξικών προϊόντων που χρησιμοποιείτε στα πιάτα. Μάλιστα, το σαπούνι Καστίλλης προέρχεται από το ελαιόλαδο. Να πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα μη τοξικό υγρό απορρυπαντικό πιάτων.

Συστατικά

– 1 1/4 φλιτζάνια βρασμένου νερού

– 1/4 φλιτζάνια σαπούνι Καστίλλης, κομμένο σε πολύ μικρές λουρίδες

– 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα

– ¼ φλιτζάνι υγρό σαπούνι Καστίλλης

– 10-30 σταγόνες αιθέριου ελαίου

Βήματα

Προσθέστε το κομμένο σε λουρίδες σαπούνι Καστίλλης και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε τη σόδα και το υγρό σαπούνι Καστίλλης και συνεχίστε να ανακατεύετε. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, ύστερα προσθέστε τα αιθέρια έλαια. Μεταφέρετε σε ένα δοχείο σαπουνιού και χρησιμοποιήστε όταν πλένετε τα πιάτα.

5. Καθαριστικό γυαλιού και καθρέφτη
Οι γυάλινες επιφάνειες, οι καθρέφτες και τα παράθυρα δείχνουν ομορφότερα όταν είναι χωρίς σημάδια και γραμμές. Παρακάτω προτείνουμε μια απλή συνταγή για να παρασκευάσετε ένα μη τοξικό καθαριστικό για το γυαλί.

Συστατικά

– ¼ φλιτζάνι λευκό ξίδι

– ¼ φλιτζάνι ισοπροπυλική αλκοόλη που περιέχεται και στο οινόπνευμα

– ¼ φλιτζάνι κορν φλάουρ

– 2 φλιτζάνια νερού

– 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου της επιλογής σας

Βήματα

Ανακατέψτε όλα τα υλικά και προσθέστε τα σε ένα μπουκάλι σπρέι. Ανακινήστε καλά για 2 λεπτά. Ψεκάστε το μείγμα σε καθρέφτες, σε γυάλινες επιφάνειες και σε καθρέφτες και σκουπίστε με ένα ύφασμα.

6. Αποσμητικό χώρου
Συστατικά

– 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο

– ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι

– 1 ½ φλιτζάνι νερό

Βήματα

Επιλέξτε ένα αιθέριο έλαιο της επιλογής σας, το λεμονόχορτο και η λεβάντα είναι αρκετά δημοφιλή λόγω των αναζωογονητικών αρωμάτων τους. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι σπρέι και ανακινήστε καλά. Μπορείτε να ψεκάσετε το μείγμα σε όλο το δωμάτιο τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ