Πώς θα αποτραπεί το «ακριβό σουβλάκι» – Τα σχέδια της κυβέρνησης

Η είδηση ότι τα ψητοπωλεία θα συσπειρωθούν με στόχο να ανεβάσουν την τιμή του πίτα-γύρο στα 3 ευρώ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση όσο και αν οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο πράξη είναι ελάχιστες.

Διότι συντονισμός σε μια κατακερματισμένη αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, μόνο εφικτή δεν είναι. Σε κάθε περίπτωση όμως, η πληροφορία ανέδειξε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και αυτό έχει να κάνει με την φορολογία όχι μόνο του σουβλατζίδικου αλλά συνολικά του χώρου της εστίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει ήδη πόρους για να χρηματοδοτήσει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα στο 13%. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα τύχει ιδιαίτερα θετικής υποδοχής ενόψει και των εκλογών λόγω του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και του επίσης μεγάλου αριθμού των εργαζομένων.

Το ότι αναζητείται μια ακόμη παροχή μόνιμου χαρακτήρα, το αποκάλυψε προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι πόροι δεν είναι καθόλου δεδομένο καθώς ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ακόμη «σφικτός». Για να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση σε ετήσια βάση, απαιτούνται τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ αν και είναι δεδομένο ότι δεν θα χρειαστούν τόσο κεφάλαια καθώς η αγορά θα αντιδράσει θετικά. Σε κάθε περίπτωση, αν το μέτρο υλοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι, θα δοθεί και ένα πολύ καλό μήνυμα στην αγορά ενόψει της θερινής σεζόν.

Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο για το συγκεκριμένο μέτρο. Σε κάθε περίπτωση η είδηση θα είναι πολύ θετική για την αγορά καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνεται μια κίνηση μείωσης φορολογικών συντελεστών στον τομέα της έμμεσης φορολογίας ύστερα από επιβαρύνσεις πολλών δις. ευρώ

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ