Οι καυτερές «μαρμελάδες»


Aν μπορούσαμε να πούμε ότι η αποικιοκρατία είχε και θετικές πλευρές, οι σάλτσες τσάτνεϊ είναι μία από αυτές. H καταγωγή τους είναι από την Iνδία, όπου «τσάτνεϊ» σημαίνει «δυνατά μπαχαρικά». Στη μορφή που τις γνωρίζουμε στην Eυρώπη, όμως, δηλαδή σαν ένα είδος μαρμελάδας με γλυκόξινη και καυτερή γεύση, είναι προϊόν βρετανικής επεξεργασίας. Τσάτνεϊ φτιάχνουμε τόσο με φρούτα όσο και με λαχανικά. Απαραίτητο στοιχείο είναι τα μπαχαρικά, η ζάχαρη (συνήθως μαύρη), το ξίδι και το πιπέρι.

Τρόπος παρασκευής
Τα τσάτνεϊ δεν διαφέρουν και πολύ από τις μαρμελάδες, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο παρασκευής, αφού και αυτά προϋποθέτουν βράσιμο των φρούτων στην κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη ή σιρόπι ή κάποιο άλλο υγρό (π.χ. ξίδι ή κρασί), το οποίο θα σχηματίσει σιρόπι κατά τη διάρκεια του βρασμού. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν τα τσάτνεϊ πιο πικάντικες ή καυτερές μαρμελάδες. Θεωρητικώς, μπορούμε να μετατρέψουμε σε τσάτνεϊ όποια συνταγή μαρμελάδας έχουμε, προσθέτοντας απλώς ξίδι και μπαχαρικά.

Εξαίρεση αποτελούν κάποια «φρέσκα» τσάτνεϊ που δεν «δένουν» στην κατσαρόλα. Στις συνταγές αυτού του τύπου, τα φρούτα αναμειγνύονται με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνονται να μαριναριστούν και να «ψηθούν» μέσα στο ξίδι. Είναι έτοιμα για κατανάλωση μετά από 2 – 3 ημέρες, αλλά δεν διατηρούνται πολύ καιρό.

Προσοχή στο ξίδι
Το ξίδι είναι καθοριστικής σημασίας για το τσάτνεϊ. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και αρκετά δυνατό, για να «χαρακτηρίσει» το μείγμα και να δώσει την αψάδα του στα φρούτα. Αν δεν είναι δυνατό, θα χρειαστεί να αυξήσουμε την ποσότητα.

Γλυκά, ξινά, καυτερά
Τα περισσότερα τσάτνεϊ έχουν γλυκόξινη γεύση. Κάποια όμως γίνονται και καυτερά, με την προσθήκη πιπεριού καγιέν ή πιπερίτσας τσίλι κ.λπ. Το πόσο καυτερά θα είναι μπορείτε να το ρυθμίσετε σύμφωνα με τις συνήθειές σας.

Στο τραπέζι
Το τσάτνεϊ είναι άριστο συνοδευτικό για ψητά κρεατικά και πουλερικά, ιδιαίτερα κρύα, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και ως μαρμελάδα για το πρωινό ή για να φτιάξουμε μια αιρετική αλλά υπέροχη πάστα φλόρα. Επίσης, μπορεί να συνοδεύσει ψητό χοιρινό. Σ’ αυτή την περίπτωση, το αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό ή κρασί. Τέλος, είναι εξαιρετικό σε λεπτό στρώμα στο ψωμί, για να συνοδεύσουμε δυνατά και πλούσια σε λιπαρά τυριά, όπως ροκφόρ ή μανούρι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ