5 Δεκεμβρίου 2025

Ραφιόλια Μυκόνου – Η αυθεντική συνταγή που θα λατρέψεις


Τα Ραφιόλια είναι παραδοσιακά μυκονιάτικα γλυκά που σερβίρονται σε γιορτές, βαφτίσεις και κυρίως το Πάσχα. Μοιάζουν με μικρές τηγανητές πίτες γεμιστές με μυζήθρα, αρωματισμένες με κανέλα και πασπαλισμένες με ζάχαρη. Η κάθε μπουκιά είναι μια επιστροφή στη νησιώτικη απλότητα και νοστιμιά.

Ραφιόλια Μυκόνου – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 40 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 20 λεπτά

  • Σύνολο: 1 ώρα

 Υλικά (για περίπου 20 κομμάτια)

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 κ.σ. ζάχαρη

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1/2 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο

  • 1/2 φλ. του τσαγιού χυμός πορτοκάλι

  • 1 σφηνάκι τσικουδιά ή ρακί (προαιρετικά, για άρωμα)

  • Χλιαρό νερό (όσο πάρει, περίπου 1/2 φλ.)

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. φρέσκια μυζήθρα (ή ανθότυρο καλά στραγγισμένο)

  • 4 κ.σ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για το τηγάνισμα και το πασπάλισμα:

  • Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

  • Ζάχαρη

  • Κανέλα

 Εκτέλεση:

  1. Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτεις το λάδι, το χυμό, την τσικουδιά και λίγο λίγο το νερό, μέχρι να φτιάξεις μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζεις με πετσέτα και αφήνεις να ξεκουραστεί 20 λεπτά.

  2. Γέμιση: Σε μπολ λιώνεις με πιρούνι τη μυζήθρα, προσθέτεις τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα. Ανακατεύεις καλά.

  3. Πλάσιμο: Ανοίγεις τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Κόβεις στρογγυλούς δίσκους (χρησιμοποίησε ποτήρι ή κουπάτ). Τοποθετείς λίγη γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου και κλείνεις σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας καλά τις άκρες με πιρούνι.

  4. Τηγάνισμα: Ζεσταίνεις καλά το λάδι και τηγανίζεις τα ραφιόλια λίγα λίγα μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί.

  5. Σερβίρισμα: Πασπαλίζεις με ζάχαρη και λίγη κανέλα όσο είναι ακόμη ζεστά.

Tips:

  • Μπορείς να ψήσεις τα ραφιόλια στο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά αν θέλεις πιο ελαφριά εκδοχή.

  • Αν θέλεις πιο έντονο άρωμα, πρόσθεσε λίγη βανίλια ή λίγες σταγόνες ανθόνερο στη γέμιση.

  • Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ζύμωσε με λίγο κρόκο Κοζάνης (σαφράν).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ