5 Δεκεμβρίου 2025

Μακαρονάδα με λεμόνι & παρμεζάνα (Pasta al Limone)


Η Pasta al Limone είναι ένα αυθεντικά ιταλικό πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με την κομψότητα. Με ελάχιστα υλικά και έντονο άρωμα λεμονιού, προσφέρει μια δροσερή εναλλακτική στα κλασικά ζυμαρικά. Ιδανική για καλοκαιρινά γεύματα, συνδυάζει τη φρεσκάδα του λεμονιού με τη βελούδινη υφή της παρμεζάνας και της κρέμας.

Μακαρονάδα με λεμόνι & παρμεζάνα – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 5 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 10-12 λεπτά

  • Σύνολο: 15-17 λεπτά

  • Μερίδες: 2-3

Υλικά

  • 250 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι

  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

  • Χυμός από ½ λεμόνι

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 100 ml κρέμα γάλακτος

  • 50-60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Προαιρετικά: φρέσκο θυμάρι ή βασιλικός

Εκτέλεση

  1. Βράζεις τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Κρατάς ½ φλιτζάνι από το νερό τους.

  2. Σε μεγάλο τηγάνι, λιώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

  3. Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.

  4. Ρίχνεις την κρέμα γάλακτος και χαμηλώνεις τη φωτιά.

  5. Προσθέτεις τα ζυμαρικά κατευθείαν από την κατσαρόλα στο τηγάνι, μαζί με λίγο από το νερό βρασμού.

  6. Προσθέτεις την παρμεζάνα και ανακατεύεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  7. Διορθώνεις με αλάτι & πιπέρι. Αν χρειάζεται, προσθέτεις κι άλλο νερό για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.

  8. Σερβίρεις αμέσως, με επιπλέον παρμεζάνα και φρέσκα μυρωδικά.

 Tips

  • Χρησιμοποίησε ακέρωτο λεμόνι για έντονο, φυσικό άρωμα.

  • Αντικατάστησε την κρέμα με γιαούρτι για πιο ελαφριά εκδοχή.

  • Ταιριάζει ιδανικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή prosecco.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ