13 Ιουλίου 2025

Ερντογάν: Το Ιράν έχει «νόμιμο» δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στην ισραηλινή «κρατική τρομοκρατία»


Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν την αντίθεσή του με τις ενέργειες και τις πολιτικές του Ισραήλ, συγκρίνοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη, την έκτη μέρα από την έναρξη της επιχείρησης «Rising Lion», ότι το Ιράν έχει το «νόμιμο» δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αναφέρει το AFP.

«Είναι ένα πολύ φυσικό και νόμιμο δικαίωμα για το Ιράν να αμυνθεί απέναντι στην κακοποίηση και την κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης, μία ημέρα αφότου αναφέρθηκε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ως «τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της περιοχής».

Benjamin Netanyahu

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025.

AP / Αρχείου

«Αυτές οι επιθέσεις οργανώθηκαν ενώ διεξάγονταν οι ιρανικές διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το Ισραήλ, το οποίο κατέχει πυρηνικά όπλα και δεν αναγνωρίζει κανέναν διεθνή κανόνα (…) δεν περίμενε το τέλος των διαπραγματεύσεων, αλλά πραγματοποίησε μια τρομοκρατική ενέργεια χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα.»

«Παρακολουθούμε στενά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν. Όλα τα θεσμικά μας όργανα βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων στην Τουρκία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αύξησε την παραγωγή πυραύλων η Τουρκία

Και πρόσθεσε: «Προετοιμαζόμαστε για κάθε είδους σενάριο. Κανείς να μην τολμήσει να μας δοκιμάσει».

Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι διέταξε την αμυντική βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς για να «αυξήσει το επίπεδο αποτροπής» ενόψει του αεροπορικού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ