Ποιο είναι το πιο υγιεινό λαχανικό;


Για να πούμε την αλήθεια, όσο περισσότερα λαχανικά έχεις στην διατροφή σου, τόσο πιο υγιής θα είσαι. Και το γεγονός ότι ορισμένα λαχανικά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από άλλα δεν σημαίνει πως η ποικιλία δεν εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής.

Ισχύει, όμως, ότι ορισμένα λαχανικά είναι πιο ολοκληρωμένα στο διατροφικό τους προφίλ από άλλα. Ποιο είναι, άραγε, αυτό που μας προσφέρει περισσότερα;

Η απάντηση είναι το σπανάκι. Σκαρφαλώνει κάθε φορά στην κορυφή λιστών με τα πιο υγιεινά λαχανικά, και με πολύ “δυνατά” επιχειρήματα. Μία κούπα (περίπου 30 γρ.) σπανακιού μας προσφέρει:
56% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη Α
100% της ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Κ
Τεράστια γκάμα αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων λουτεΐνη και β-καροτένιο, που έχουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες
Την μεγαλύτερη συγκέντρωση σιδήρου που βρίσκουμε σε οποιαδήποτε φυτική πηγή.
Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν το σπανάκι έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους της υγείας μας, συνεπώς είναι πολύ καλή ιδέα να το καταναλώνουμε συχνά. Ακόμα καλύτερα, είναι πολύ εύκολο να το ενσωματώσουμε σε διαφορετικές συνταγές: Από το να κόψουμε μερικά φύλλα και να τα ρίξουμε σε μια ομελέτα, μέχρι να το προσθέσουμε σε ένα νόστιμο smoothie φρούτων για μια έξτρα δόση θρεπτικών συστατικών, πάντα μπορούμε να κάνουμε χώρο στην ζωή μας για το σπανάκι.

Όσον αφορά το αιώνιο debate των λαχανικών, ωμό ή μαγειρεμένο, το σπανάκι είναι εξίσου καλό και στις δύο μορφές. Ωμό περιέχει οξαλικό οξύ, που εμποδίζει την εύκολη απορρόφηση του σιδήρου του από τον οργανισμό, αλλά οι ουσίες του όπως η βιταμίνη C, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη και το κάλιο απορροφώνται καλύτερα όταν το σπανάκι είναι ωμό. Από την άλλη, η θερμότητα “σπάει” το οξαλικό οξύ, επιτρέποντάς μας να καρπωθούμε μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου—που είναι αντικειμενικά από τα πιο αναγκαία και δυσεύρετα (σε φυτικές πηγές ειδικά) θρεπτικά συστατικά. Βέβαια, η θέρμανση δεν ωφελεί μόνο τον σίδηρο. Ενδεικτικά, ορίστε μια μικρή λίστα σημαντικών στοιχείων που το μαγειρεμένο σπανάκι μας προσφέρει… έτοιμα για απορρόφηση:

Βιταμίνη Α
Βιταμίνη Ε
Φυτική πρωτεΐνη
Φυτικές ίνες
Ψευδάργυρο
Θειαμίνη
Ασβέστιο
Β-Καροτένιο
Λουτεΐνη
Ζεαξανθίνη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ