Το τέλος του Grand Tour, το τέλος μιας εποχής


Το Amazon Prime Video ανακοίνωσε την τέταρτη σεζόν του Grand Tour ήδη από τα τέλη του 2018. Γιατί, όμως, ο Jeremy Clarkson δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στις 12 Απριλίου του 2019 όταν και προβλήθηκε το 14ο και τελευταίο επεισόδιο της τρίτης σεζόν; Η εκπομπή που μάθαμε, αγαπήσαμε και κατάφερε το αδιανόητο -να αντικαταστήσει, δηλαδή, το Top Gear στην καρδιά μας- δεν υπάρχει πια με το format που την γνωρίσαμε και την έκανε διάσημη σε εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο.

Η επόμενη σεζόν θα είναι τελείως διαφορετική, κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα πάει. Το τρίο των Clarkson-May-Hammond δε θα εμφανιστεί ξανά (ύστερα από 17 συνεχή χρόνια) σε studio με την παρουσία κοινού, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.

Το τέλος του Grand Tour, το τέλος μιας εποχής
Όλα ξεκίνησαν όταν το BBC δεν άντεξε άλλο την έλλειψη politically correct λόγου που διακρίνει τον Clarkson. Έτσι το κεφάλαιο Top Gear έκλεισε και γεννήθηκε το Grand Tour. Η αλήθεια, τώρα, είναι ότι ο τελευταίος πολύ συχνά ακροβατεί σε διάφορα επικίνδυνα όρια, όμως καμιά φορά αυτό είναι το τίμημα του χιούμορ αλλά και της διασκεδαστικής τηλεόρασης. Το αν αυτό είναι ασυγχώρητο ή όχι, είναι μία άλλη μεγάλη κουβέντα. Σε τελική ανάλυση, πάντως, ποτέ δεν ήταν πολιτικές οι εκπομπές του διάσημου τρίο αλλά ένα τρομερό κράμα από αστεία γεμάτα γωνίες, ευρηματικές ατάκες κι ακόμα πιο ευρηματικούς τρόπους παρουσίασης αυτοκινήτων.

Μάλιστα, πολλές φορές τα αμάξια ήταν απλά μία πρόφαση για το Grand Tour. Περισσότερος χαβαλές, περισσότερα ταξίδια, περισσότερες larger than life συμπεριφορές που ιδιαίτερα στην τρίτη σεζόν βρέθηκαν σε εκπληκτική ισορροπία, που όσο περνούσε ο καιρός βελτιωνόταν, χαρίζοντας στο τέλος δύο εκπληκτικά επεισόδια: ένα roadtrip στις ερήμους της Μογγολίας με ένα αυτοκίνητο που έφτιαξαν οι ίδιοι ως άλλοι Mad Max και την κηδεία ενός Ford Mondeo. Ναι, την κηδεία ενός Ford Mondeo.

Σίγουρα το format του Grand Tour, ως τηλεοπτικού show με κοινό, θα λείψει από την παγκόσμια τηλεόραση. Άλλωστε δεν είναι και πολλοί εκείνοι που τολμούν με τον τρόπο που τολμά το τρίο από την Βρετανία. Το κενό, λοιπόν, που αφήνει η εκπομπή είναι τεράστιο αφού δεν υπάρχουν εκεί έξω παρουσιαστές που έχουν τα κότσια να πάνε κόντρα σε όσα θέλει και πιστεύει το κοινό τους. Δεν υπάρχουν άνθρωποι στην τηλεόραση που θα τολμήσουν να εκνευρίσουν τους θεατές. Κάτι, δηλαδή, που το Grand Tour ήξερε να κάνει με τον διασκεδαστικό τρόπο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ