Ο μπακαλιάρος πλακί είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο όπου το ψάρι σιγοψήνεται στον φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδια και μυρωδικά, μέχρι να μελώσουν τα υλικά και να απορροφηθούν τα αρώματα. Είναι ιδανικός για νηστείες και προσφέρει πλούσια γεύση με υγιεινά υλικά.
Μπακαλιάρος πλακί – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά (χωρίς μούλιασμα)
-
Μούλιασμα μπακαλιάρου: 24–48 ώρες
-
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: ~1 ώρα και 30 λεπτά + μούλιασμα
Υλικά (για 4 άτομα)
-
800 γρ. παστός μπακαλιάρος (προ-μουλιασμένος και ξεψαχνισμένος)
-
4-5 μέτριες πατάτες
-
3 μεγάλα κρεμμύδια
-
3 σκελίδες σκόρδο
-
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
-
400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ
-
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
-
1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
-
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
-
1 φύλλο δάφνης
-
1/2 κ.γ. ρίγανη
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Προαιρετικά: λίγο μπούκοβο
Εκτέλεση
-
Μούλιασμα μπακαλιάρου:
Ξαρμυρίστε τον μπακαλιάρο για 24-48 ώρες σε νερό, αλλάζοντας το κάθε 6-8 ώρες. Έπειτα, κόψτε τον σε μερίδες και αφαιρέστε τα κόκαλα. -
Ετοιμασία λαχανικών:
Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ψιλοκόψτε το σκόρδο και τον μαϊντανό. -
Σοτάρισμα:
Σε μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον πελτέ και σβήστε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, τη ρίγανη και αφήστε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. -
Στήσιμο στο ταψί:
Σε λαδωμένο ταψί, στρώστε τις πατάτες. Από πάνω βάλτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας με τα κρεμμύδια. Περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με μαϊντανό και πιπέρι. -
Ψήσιμο:
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα με σκεπασμένο ταψί (αλουμινόχαρτο) και άλλα 10 λεπτά χωρίς, για να πάρει χρώμα.
Tips
-
Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγη φρέσκια πιπεριά ή τριμμένο καρότο στη σάλτσα.
-
Ο μπακαλιάρος δεν χρειάζεται αλάτι – έχει κρατήσει αρκετό από τη συντήρησή του.
-
Μπορείτε να προσθέσετε και φέτες λεμονιού πριν το ψήσιμο για επιπλέον άρωμα.
-
Τρώγεται εξαιρετικά και την επόμενη μέρα!