17 Δεκεμβρίου 2025

Σπιτικό παγωτό στρατσιατέλα – Να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει

Η στρατσιατέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά παγωτά. Με βάση την κρέμα και μικρά τραγανά κομμάτια σοκολάτας, προσφέρει υπέροχη υφή και ισορροπημένη γεύση. Η παρακάτω συνταγή είναι εύκολη και γίνεται είτε με παγωτομηχανή είτε χωρίς.

Παγωτό στρατσιατέλα – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά

  • Ψύξη/Κατάψυξη: 5-6 ώρες (ή όλη νύχτα)

 Υλικά

Για περίπου 1 λίτρο παγωτό:

  • 500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

  • 250 ml πλήρες γάλα

  • 120 γρ. ζάχαρη

  • 1 βανίλια (σκόνη ή υγρή)

  • 100 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα υγείας, λιωμένη

  • 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ανακάτεμα βάσης: Σε ένα μπολ, ρίξε την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακάτεψε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

  2. Παγωτομηχανή (αν έχεις): Ρίξε το μείγμα στην παγωτομηχανή και χτύπα για 25-30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.

  3. Προσθήκη σοκολάτας: Όσο δουλεύει η παγωτομηχανή (ή αν δεν έχεις, λίγο πριν το βάλεις στην κατάψυξη), ρίξε τη λιωμένη σοκολάτα σιγά-σιγά σε λεπτή ροή. Καθώς παγώνει, θα σπάει σε μικρά κομματάκια – αυτό είναι το εφέ της στρατσιατέλας!

  4. Κατάψυξη: Μετάφερε το παγωτό σε δοχείο και άφησέ το να παγώσει για 4-5 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Tips

  • Αν δεν έχεις παγωτομηχανή, μπορείς να βάλεις το μείγμα στην κατάψυξη και να το ανακατεύεις κάθε 30-40 λεπτά για 3-4 φορές ώστε να σπάσεις τους κρυστάλλους.

  • Η σοκολάτα πρέπει να είναι μεν λιωμένη, αλλά όχι καυτή – ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Μπορείς να προσθέσεις και λίγο λικέρ (π.χ. αμαρέτο ή κονιάκ) για πιο ιδιαίτερη γεύση και για να μην σκληραίνει πολύ το παγωτό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ