Η στρατσιατέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά παγωτά. Με βάση την κρέμα και μικρά τραγανά κομμάτια σοκολάτας, προσφέρει υπέροχη υφή και ισορροπημένη γεύση. Η παρακάτω συνταγή είναι εύκολη και γίνεται είτε με παγωτομηχανή είτε χωρίς.
Παγωτό στρατσιατέλα – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Ψύξη/Κατάψυξη: 5-6 ώρες (ή όλη νύχτα)
Υλικά
Για περίπου 1 λίτρο παγωτό:
-
500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
-
250 ml πλήρες γάλα
-
120 γρ. ζάχαρη
-
1 βανίλια (σκόνη ή υγρή)
-
100 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα υγείας, λιωμένη
-
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Ανακάτεμα βάσης: Σε ένα μπολ, ρίξε την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακάτεψε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-
Παγωτομηχανή (αν έχεις): Ρίξε το μείγμα στην παγωτομηχανή και χτύπα για 25-30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.
-
Προσθήκη σοκολάτας: Όσο δουλεύει η παγωτομηχανή (ή αν δεν έχεις, λίγο πριν το βάλεις στην κατάψυξη), ρίξε τη λιωμένη σοκολάτα σιγά-σιγά σε λεπτή ροή. Καθώς παγώνει, θα σπάει σε μικρά κομματάκια – αυτό είναι το εφέ της στρατσιατέλας!
-
Κατάψυξη: Μετάφερε το παγωτό σε δοχείο και άφησέ το να παγώσει για 4-5 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Tips
-
Αν δεν έχεις παγωτομηχανή, μπορείς να βάλεις το μείγμα στην κατάψυξη και να το ανακατεύεις κάθε 30-40 λεπτά για 3-4 φορές ώστε να σπάσεις τους κρυστάλλους.
-
Η σοκολάτα πρέπει να είναι μεν λιωμένη, αλλά όχι καυτή – ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Μπορείς να προσθέσεις και λίγο λικέρ (π.χ. αμαρέτο ή κονιάκ) για πιο ιδιαίτερη γεύση και για να μην σκληραίνει πολύ το παγωτό.

