Αυτή η φυσική λεμονάδα με μαστίχα είναι μια γευστική εμπειρία που παντρεύει τη φρεσκάδα των εσπεριδοειδών με το φίνο άρωμα της μαστίχας Χίου. Ιδανική για απογευματινές ώρες ή για να εντυπωσιάσετε καλεσμένους σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι τώρα που η θερμοκρασία απαιτεί καλή ενυδάτωση του οργανισμού.
Φυσική λεμονάδα με μαστίχα – Χρόνος προετοιμασίας
10 λεπτά + 20 λεπτά ψύξη (προαιρετικά)
Υλικά (για ~1 λίτρο λεμονάδας)
-
5 λεμόνια (κατά προτίμηση βιολογικά)
-
100 γρ. ζάχαρη ή μέλι (ή κατά προτίμηση)
-
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου (σκόνη ή σπασμένη)
-
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο (προαιρετικά, για περισσότερη αρωματικότητα)
-
600 ml παγωμένο νερό (ή ανθρακούχο για πιο αφρώδη υφή)
-
Παγάκια
-
Φύλλα δυόσμου ή βασιλικού για το σερβίρισμα
-
Φέτες λεμονιού για διακόσμηση
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε τη μαστίχα: Αν χρησιμοποιείς δάκρυα μαστίχας, βάλε τα στην κατάψυξη για 5 λεπτά και μετά τρίψε τα στο γουδί με λίγη από τη ζάχαρη για να γίνουν σκόνη.
-
Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μικρή κατσαρόλα, βάλε τη ζάχαρη και 200 ml νερό. Ζέστανε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίξε τη σκόνη μαστίχας και ανακάτεψε καλά. Βγάλ’ το από τη φωτιά.
-
Στύβουμε τα λεμόνια και σουρώνουμε το χυμό για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και την ψίχα.
-
Αναμειγνύουμε: Σε μια μεγάλη κανάτα ρίχνουμε το σιρόπι μαστίχας, τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο παγωμένο νερό (ή ανθρακούχο) και το ροδόνερο αν χρησιμοποιούμε.
-
Σερβίρουμε: Προσθέτουμε παγάκια, φύλλα δυόσμου και φέτες λεμονιού σε κάθε ποτήρι. Ανακατεύουμε ελαφρά και απολαμβάνουμε!
Tips
-
Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγες σταγόνες φυσικό έλαιο μαστίχας.
-
Για ακόμα πιο αυθεντικό ελληνικό χαρακτήρα, μπορείς να αντικαταστήσεις το νερό με αεριούχο νερό με άρωμα λεμονιού.
-
Αν δεν βρίσκεις ροδόνερο, μπορείς να το παραλείψεις ή να το αντικαταστήσεις με λίγο ξύσμα λεμονιού για έξτρα άρωμα.
-
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.