Το κλαφουτί (clafoutis) είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό που συνδυάζει φρέσκα φρούτα, κυρίως κεράσια, με ένα μείγμα που μοιάζει με κουρκούτι, θυμίζοντας ελαφρύ σουφλέ ή πηχτή κρέπα. Είναι ιδανικό για καλοκαιρινό επιδόρπιο, καθώς αναδεικνύει τη γεύση των ώριμων κερασιών και σερβίρεται τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Κλαφουτί με κεράσια – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Ψήσιμο: 35–40 λεπτά
-
Σύνολο: Περίπου 1 ώρα
Υλικά (για ταψί 24 εκ.):
-
500 γρ. φρέσκα κεράσια (χωρίς κουκούτσι)
-
3 μεγάλα αυγά
-
100 γρ. ζάχαρη
-
1 φακελάκι βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
250 ml φρέσκο γάλα
-
50 ml κρέμα γάλακτος
-
1 πρέζα αλάτι
-
30 γρ. βούτυρο (λιωμένο, για το ταψί)
-
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
-
Προθέρμανση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
-
Προετοιμασία κερασιών: Πλύνετε τα κεράσια και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Στραγγίστε τα καλά.
-
Το μείγμα: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.
-
Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο χυλό.
-
Προσθέστε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
-
Βουτύρωμα: Αλείψτε με λιωμένο βούτυρο το ταψί και ρίξτε μέσα τα κεράσια, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα.
-
Ρίξτε από πάνω το μείγμα. Τα κεράσια θα επιπλέουν ελαφρώς στην αρχή – είναι φυσιολογικό.
-
Ψήσιμο: Ψήστε για 35–40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα. Το κέντρο πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί.
-
Σερβίρισμα: Αφήστε το να κρυώσει για 15 λεπτά. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε.
Tips:
-
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, ροδάκινα ή βατόμουρα.
-
Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε 1 κ.σ. λικέρ κεράσι ή αμαρέτο στο μείγμα.

