Global Strike Command: Ο στόλος των Β-1Β είναι επικίνδυνα ανεπαρκής και «καταρρέει»


Οι εντατικές επιχειρήσεις της τελευταίας δεκαετίας στην Μέση Ανατολή έχουν αφήσει βαθιά σημάδια φθοράς στις Μοίρες των βομβαρδιστικών B-1B Lancer προκαλώντας τον κατακερματισμό του στόλου, προειδοποιεί ο Διοικητής της Global Strike Command. Σύμφωνα με τον Πτέραρχο Τίμοθι Ρέι, η υπερβολική χρήση των βομβαρδιστικών του τύπου έχει επισπεύσει την κόπωσή τους και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι εκτιμάτο.

Όπως φαίνεται οι αποστολές που πέταξαν για την US Central Command (CENTCOM) απεδείχθησαν πιο επικίνδυνος εχθρός από αυτόν που πολεμούσαν. «Φυσιολογικά εμπλέκεις περίπου το 40% κάθε τύπου βομβαρδιστικού ή μαχητικού που έχεις στην δύναμη σου, εξαιρουμένων όσων είναι για συντήρηση. Εμείς σε μια δεκαετία και πλέον φθάσαμε το 65 με 70%. Έτσι, η φθορά και η κόπωση πληρωμάτων, τεχνικών και βεβαίως των αεροσκαφών ήταν η αιτία που ζήτησα να αποσυρθούμε από την μάχη που δίνει η CENTCOM» λέει χαρακτηριστικά ο Πτέραρχος Ρέι.

Αν και δεν προβλέπει «χάσμα δυνατοτήτων» από την απουσία βομβαρδιστικών καθώς στην Μέση Ανατολή υπάρχουν ανεπτυγμένοι διάφοροι τύποι μαχητικών που συνεχίζουν τις αεροπορικές προσβολές, ιδίως στο Αφγανιστάν, τα Β-1 έκαναν πολλά για να έλθει το Ισλαμικός Κράτος στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, επισημαίνει. Σημειωτέον ότι η απόσυρση των αεροσκαφών από τα θέατρα επιχειρήσεων και η επιστροφή τους στις ΗΠΑ εναρμονίζεται με την απόφαση του προηγούμενου υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάττις, να δοθεί προτεραιότητα στην Εθνική Αμυντική Στρατηγική έναντι χωρών με σχεδόν εφάμιλλες ένοπλες δυνάμεις όπως η Ρωσία ή η Κίνα.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της AFGSC έρχονται σε μια στιγμή που τα Β-1Β ανακαλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για συντήρηση και σειρά νέων αναβαθμίσεων προκειμένου να είναι έτοιμα για μελλοντικές επιχειρήσεις. Και προφανώς το «λίφτινγκ» τους είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο.

Στις 28 Μαρτίου ο στόλος των Lancer καθηλώθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα σχεδόν ενός έτους. Κατά την διάρκεια επιθεώρησης ρουτίνας σε τουλάχιστον ένα αεροπλάνο το τεχνικό προσωπικό ανακάλυψε εσφαλμένως τοποθετημένα αλεξίπτωτα ευστάθειας (drogue chute) στα εκτινασσόμενα καθίσματα, ένα πρόβλημα το οποίο ενδέχετο να υπήρχε και σε άλλα Β-1Β.

Το θέμα ήταν πολύ σοβαρό για να αγνοηθεί. «Δεν με νοιάζει πόσο χάλια είναι οι διαθεσιμότητες, η ασφάλεια του προσωπικού είναι πιο σημαντική» δηλώνει ξεκάθαρα ο αρχηγός της Global Strike Command. Ένα πρόβλημα με το σύστημα εγκατάλειψης ήταν ο λόγος και για την προηγούμενη καθήλωση στις 7 Ιουνίου 2018 των βομβαρδιστικών επί τρείς ολόκληρες εβδομάδες.

Είχε προηγηθεί η αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε ένα αεροσκάφος από την αεροπορική βάση Dyess στο αεροδρόμιο Midland του Τέξας την 1η Μαΐου, όταν μετά την εντολή του κυβερνήτη για εγκατάλειψη λόγω τεχνικού προβλήματος εν πτήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα ενός εκ των δύο αξιωματικών οπλικών συστημάτων απέτυχε να ενεργοποιηθεί. Το πρόσφατο συμβάν δεν φαίνεται να σχετίζεται με το πρόβλημα που εντοπίσθηκε πέρυσι. Ωστόσο ο Πτέραρχος Ρέι εκτιμά ότι αυτή τη φορά τα Β-1 μάλλον θα μείνουν λίγο περισσότερο στο έδαφος.

Κατά κανόνα ένα ‘BONE’ θέλει 7-10 ημέρες για να επιθεωρηθεί ενδελεχώς το σύστημα εγκατάλειψης, σημειώνει. «Θα είναι μια αργή και σταθερή διαδικασία» λέει χαρακτηριστικά. Στην αεροπορική βάση Dyess ελέγχονται περίπου τρία αεροσκάφη την εβδομάδα ενώ στην βάση Ellsworth στην Νότια Ντακότα επιθεωρούνται δύο ανά εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η USAF διαθέτει 62 βομβαρδιστικά Lancer τα οποία σχεδιάζει να αποσύρει το 2036.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ