Καιρός Πάσχα 2019: Θα πνιγούμε στη σκόνη – Τι προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος – Πού θα βρέχει

Αναλυτική πρόγνωση για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα – Πού θα κάνουμε Ανάσταση με βροχές – «Αίνιγμα» ο καιρός της Κυριακής

Τα… τερτίπια του καιρού θα συνεχιστούν όπως φαίνεται και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι γενικά καλές, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει και να αγγίζει τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη ακόμα και τους 25 – 26 βαθμούς.

Θα συνοδεύεται ωστόσο από αφρικανική σκόνη ενώ σε ορισμένες περιοχές θα σημειώνονται καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο, ο καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας θα έχει… απ’ όλα, ενώ βασικό χαρακτηριστικό σε όλη τη χώρα θα είναι η σκόνη από την Αφρική.
Όσο για τον καιρός της Κυριακής, ο κ. Καλλιάνος τον χαρακτηρίζει «αίνιγμα».

Αναλυτικά η πρόγνωση του κ. Καλλιάνου:

ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ – ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ

Η Μ. Εβδομάδα θα έχει τα πάντα από καιρικής άποψης. Αναμένεται πολλή σκόνη από την Αφρική, αρκετή συννεφιά κατά περιόδους, κατά κανόνα ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως νοτιάδες, ανεβασμένες θερμοκρασίες αλλά και διαστήματα που όσο το επιτρέπει η σκόνη θα φαίνεται και ο ήλιος.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Λόγω των νοτιάδων (κατά μέσο όρο 6-7 μποφόρ) που θα επικρατούν στα πελάγη αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης από την Αφρική, σκόνη που σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις θα καλύψει σχεδόν τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων αλλά που δυστυχώς στην Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο (βλ. χάρτη μεταφοράς σκόνης). Χρειάζεται μια μικρή προσοχή να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΥΨΗΛΕΣ

Παρόλο που οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι υψηλές και η συννεφιά θα επικρατεί κατά περιόδους με αποτέλεσμα ο ήλιος να μην δίνει συνεχώς το παρόν, οι θερμοκρασίες θα είναι ανεβασμένες και μάλιστα από την Μ. Τετάρτη και στη συνέχεια ο υδράργυρος στα νότια ηπειρωτικά θα αγγίζει και τους 26-27°C. Στην Κρήτη θα είναι τοπικά ακόμη υψηλότερες οι τιμές της θερμοκρασίας.

ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΕΣ

Κατά κανόνα, όποιες βροχές θα εκδηλωθούν τη Μ. Εβδομάδα, θα είναι ασθενείς ή το πολύ έως και μέτριας έντασης. Δεν θα επιμείνω στο να αναλύσω σε ποιες περιοχές θα βρέξει διότι οι βροχές αυτές θα είναι διάσπαρτες τόσο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά όσο και στο Αιγαίο. Προφανώς και δεν θα βρέχει παντού, όμως η αυξημένη κατά τόπους συννεφιά ενδέχεται να δώσει έστω και ψιχάλες για λίγη ώρα σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

ΑΙΝΙΓΜΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Μπορεί να βρισκόμαστε 6 μέρες πριν το Πάσχα, ωστόσο ο καιρός για εκείνη την ημέρα παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Οι θερμοκρασίες θα είναι σίγουρα ευχάριστες για την εποχή, ωστόσο άλλα προγνωστικά στοιχεία θέλουν να βρέχει σε αρκετές περιοχές ανήμερα του Πάσχα και άλλα επιμένουν σε ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα. Εκτιμώ ότι τη Μ. Τετάρτη θα γνωρίζουμε όλοι μας για τον καιρό του Πάσχα.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ