Καρκίνος παχέος εντέρου: Επεξεργασμένο κρέας και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο


Καρκίνος παχέος εντέρου: Τον Οκτώβριο του 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ταξινόμηση του επεξεργασμένου κρέατος ως καρκινογόνου για τον άνθρωπο (Ομάδα 1) και του κόκκινου κρέατος ως πιθανώς καρκινογόνου (ομάδα 2Α).

Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το χοιρινό, το μοσχαρίσιο και το αρνίσιο κρέας.

Πρόσφατη μετα-ανάλυση για το κόκκινο κρέας

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ολικής αλέσεως τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες πιθανότατα μειώνουν τον κίνδυνο. Τα αποδεικτικά στοιχεία για άλλα τρόφιμα και ποτά ήταν αδύναμα.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Τώρα μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαιώνει τη σχέση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το επιβεβαιώνει όμως μόνο στους άνδρες. Το παράδοξο ωστόσο με αυτή τη μελέτη είναι πως δεν βρήκε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά προλαμβάνουν τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 475.581 άτομα εγγεγραμμένα στη εθνική βάση δεδομένων UK Biobank. Κατά τη διάρκεια των 5,7 ετών της μελέτης 2.609 άτομα (1.504 άνδρες και 1.105 γυναίκες) εκδήλωσαν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι για κάθε 25 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος -περίπου τρεις φέτες μπέικον- την ημέρα, ο κίνδυνος καρκίνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 19%.

Για κάθε 10.000 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα και έτρωγαν 21 γραμμάρια την κόκκινο κατεργασμένο κρέας, οι 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου. Για όσους έτρωγαν 76 γραμμάρια τα κρούσματα ήταν 48.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι για κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα αυξήθηκε ο κίνδυνος κατά 8%. Οι φυτικές ίνες από ψωμί και δημητριακά πρωινού (αλλά όχι οι φυτικές ίνες από λαχανικά και φρούτα) συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο.

Το περίεργο είναι ότι διαπιστώθηκε ετερογένεια μεταξύ ανδρών και γυναικών για το επεξεργασμένο κρέας και το αλκοόλ, με την επίδραση να είναι ισχυρή στους άνδρες και μηδενική στις γυναίκες. Η εξήγηση της διαφοράς αυτής είναι δύσκολη και θα μπορούσε να είναι μια τυχαία διαπίστωση, είπαν οι ερευνητές.

Εξίσου περίεργο είναι ότι δεν βρέθηκε ότι έχουν όφελος τα φρούτα και τα λαχανικά. “Δεν βρήκαμε καμία σχέση μεταξύ φρούτων και λαχανικών και καρκίνου του παχέος εντέρου”, έγραψαν οι ερευνητές.

Τι ανέφερε ο οργανισμός Cancer Research UK

Ο οργανισμός Cancer Research UK ανέφερε ότι οι 5.400 από τις 14.894 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου που συμβαίνουν κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να προληφθούν αν οι πολίτες δεν καταναλώνουν ποτέ επεξεργασμένο κρέας.

«Η μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο κόκκινο κρέας τρώει κανείς, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου και προφανώς ισχύει το αντίστροφο, όσο λιγότερο τόσο μικρότερος ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου», είπε η Emma Shields, υπεύθυνη επικοινωνίας του ancer Research UK. Η ίδια σημείωσε ότι το κάπνισμα αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς προκαλεί 54.300 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.

Τα οφέλη του κόκκινου κρέατος

Το κόκκινο κρέας έχει κάποια οφέλη διότι είναι πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνες αλλά όταν υπόκειται σε επεξεργασία για να πάρει τη μορφή του μπέικον, των λουκάνικων και των λοιπών αλλαντικών, τεχνικές όπως το κάπνισμα, το πάστωμα και η προσθήκη συντηρητικών, αλλάζουν εντελώς την σύστασή του και την επίδρασή του στην υγεία. Επίσης το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, συντελεί στην ανάπτυξη καρκινογόνων ουσιών.

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ