Η μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και χαρακτηριστικά λαχανικά της ελληνικής κουζίνας, γνωστή για τη βελούδινη υφή και τη γήινη, πλούσια γεύση της. Σε αυτή τη συνταγή, πρωταγωνιστεί σε μια απολαυστική σάλτσα που «αγκαλιάζει» τέλεια τα μακαρόνια, δημιουργώντας ένα πιάτο απλό, θρεπτικό και γεμάτο μεσογειακά αρώματα.
Η συνταγή αυτή συνδυάζει την παράδοση με τη μοντέρνα γευστική ισορροπία, ενώ παραμένει ιδανική για vegetarians και όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό από την κλασική μακαρονάδα.
Μακαρόνια με σάλτσα μελιτζάνας – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
-
Σύνολο: 45 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα)
-
400 γρ. μακαρόνια (ιδανικά πέννες ή σπαγγέτι)
-
2 μέτριες μελιτζάνες (κομμένες σε κύβους)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
-
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
-
400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή χυμός ντομάτας
-
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
-
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-
Ελαιόλαδο (περίπου 5 κουτ. σούπας)
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
-
Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός (για το σερβίρισμα)
-
Τριμμένη φέτα ή παρμεζάνα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία μελιτζάνας:
Πασπαλίστε τις κομμένες μελιτζάνες με αλάτι και αφήστε τις σε σουρωτήρι για 20 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Σκουπίστε τις καλά με χαρτί κουζίνας. -
Τσιγάρισμα:
Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τις μελιτζάνες και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (περίπου 10 λεπτά). -
Η σάλτσα:
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, τη ντομάτα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο. Αφήστε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να λιώσουν ελαφρώς οι μελιτζάνες. -
Βράσιμο ζυμαρικών:
Εντωμεταξύ, βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίξτε και κρατήστε λίγο από το νερό τους. -
Ανάμειξη:
Ρίξτε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα και προσθέστε λίγο από το νερό βρασμού αν χρειάζεται. Ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα. -
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό και λίγη τριμμένη φέτα ή παρμεζάνα αν επιθυμείτε.
Tips
-
Μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες στον φούρνο αντί να τις τηγανίσετε για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
-
Η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες ή να καταψυχθεί.
-
Για πιο “καπνιστή” γεύση, ψήστε τις μελιτζάνες ολόκληρες και ξεφλουδίστε τις πριν τις προσθέσετε στη σάλτσα.

