Δυο επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες για όσους έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή

Female hand holding heart with pulse trace (Click for more)

Η παράλειψη του πρωινού καθώς και το να τρώει αργά το δείπνο κάποιος που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, μπορεί να τον θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές, αναφέρει νέα έρευνα

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology και ανακάλυψε ότι άνθρωποι με αυτές τις διατροφικές συνήθειες έχουν χειρότερο αποτέλεσμα αν υποστούν καρδιακή προσβολή, έχουν 4-5 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου, να υποστούν και άλλη καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη εντός ενός μηνός μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Η έρευνα περιέλαβε 113 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 60 έτη οι οποίοι είχαν συγκεκριμένο σοβαρό είδος καρδιακής προσβολής (STEMI). Άντρες ήταν το 73% των συμμετεχόντων.

Ένας στους 10 ασθενείς με STEMI πεθαίνει εντός έτους και η διατροφή είναι σχετικά οικονομικός και εύκολος τρόπος βελτίωσης της πρόγνωσης, δήλωσε ο ερευνητής Marcos Minicucci, του São Paolo State University, στη Βραζιλία.

Όταν κάθε συμμετέχων εισήχθη στο νοσοκομείο για καρδιακή προσβολή ρωτήθηκε σχετικά με τις διατροφικέ συνήθειες και αν παρέλειπε το πρωινό και/ή έτρωγε αργά το δείπνο.

Άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό και τρώνε το δείπνο αργά είναι πιο πιθανό να έχουν άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως κάπνισμα και χαμηλά επίπεδα άσκησης, σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία.

Ο Dr. Minicucci δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι οι 2 διατροφικές συμπεριφορές συνδέονται ανεξάρτητα με φτωχότερα αποτελέσματα μετά από μια καρδιακή προσβολή, αλλά άσχημες συνήθεις επιδεινώνουν την κατάσταση.

Άνθρωποι που εργάζονται αργά μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ ευάλωτοι στο να τρώνε αργά το δείπνο και να μην πεινούν το πρωί.

Αντί να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε αργά το δείπνο θα πρέπει να προσπαθήσουν να υιοθετήσουν πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, δήλωσε ο Dr. Minicucci ο οποίος συνιστά να μεσολαβούν minimum 2 ώρες μεταξύ δείπνου και της ώρας που πάει κάποιος για ύπνο.

Adult male with heart attack or heart burn condition, health and medicine concept

Ποια προειδοποιητικά σημάδια «δείχνουν» καρδιακή προσβολή

Tα καρδιακά προβλήματα μπορούν να έχουν προειδοποιητικά σημάδια που δεν είναι μόνο το σφίξιμο και ο έντονος πόνος στο στήθος, στην περιοχή της καρδιάς. Ορισμένα σημάδια εκδηλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής ενώ υπάρχει και η επικίνδυνη περίπτωση, η σοβαρή αυτή κατάσταση να είναι «αθόρυβη» και να μην παρουσιάσει συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν ήδη αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υπέρταση ή είστε πάνω από 60 ετών. Ο τακτικός έλεγχος της καρδιάς σας είναι διπλά επιβεβλημένος σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι κυριότερες ενδείξεις πως πρέπει να δείτε καρδιολόγο άμεσα-εκτός από την δυσφορία στο στήθος- περιλαμβάνουν:

Απότομη εφίδρωση: Μήπως εντελώς απότομα σας λούζει “κρύος ιδρώτας” και σας πλημμυρίζει ένα αίσθημα δυσφορίας; Tα σημάδια αυτά θα μπορούσαν να σηματοδοτούν μια καρδιακή προσβολή. Αναζητήστε άμεσα διάγνωση.

Ναυτία, καούρα ή πόνος στο στομάχι: Μαζί με αυτά τα συμπτώματα στην περιοχή του στομαχιού, μπορεί να προκληθεί ακόμα και εμετός κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

Πόνος στην κάτω γνάθο: Ο πονόλαιμος ή ο πόνος στην περιοχή της γνάθου δεν είναι ένδειξη ανακοπής αλλά αν ξεκινά από το στέρνο και ανεβαίνει προς τα πάνω, τότε μπορεί να σημαίνει και καρδιακή βλάβη.

Ασυνήθιστος καρδιακός παλμός: Μήπως η ταχυπαλμίες είναι συχνές και χωρίς προφανή λόγο; Ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας.

Πόνος που εξαπλώνεται σταδιακά στο χέρι: Πρόκειται για τον πόνο που εκδηλώνεται κυρίως στην αριστερή πλευρά του σώματος.

Κούραση και ανεξήγητη εξάντληση: Μήπως και η παραμικρή, φαινομενικά απλή ενέργεια, π.χ. να χρησιμοποιήσετε σκάλες, σας κάνει να μην μπορείτε να πάρετε ανάσα; Ίσως η καρδιά σας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει γιατί νοσεί.

Ροχαλητό και άπνοια: Είναι φυσιολογικό να ροχαλίζετε λίγο, ενώ κοιμάστε, ειδικά αν είστε κουρασμένοι. Αλλά το ασυνήθιστα δυνατό ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας. Αυτό συμβαίνει όταν η αναπνοή σας σταματάει στιγμιαία για αρκετές φορές στον ύπνο σας και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πίεση στην καρδιά.

Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους: Είναι βασικό σημάδι της κακής κυκλοφορίας του αίματος και μπορεί να αποτελεί και σημάδι πως και στην καρδιά σας το αίμα δεν κυκλοφορεί με φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ζαλάδα που μπορεί να προκαλέσει και λιποθυμία: Αν η αναπνοή σας βγαίνει δύσκολα και νιώθετε πως είστε έτοιμοι να λιποθυμήσετε, ίσως να είναι και ένδειξης ανακοπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here