5 Δεκεμβρίου 2025

Αχνιστά μύδια με εστραγκόν – Η γαλλική εκδοχή που θα σας κερδίσει


Τα αχνιστά μύδια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μεσογειακής και γαλλικής κουζίνας, συνδυάζοντας τη φρεσκάδα της θάλασσας με την απλότητα της προετοιμασίας. Σε αυτή τη συνταγή, η προσθήκη του εστραγκόν – ενός αρωματικού βοτάνου με διακριτική, γλυκιά και ελαφρώς ανισώδη γεύση – προσδίδει ένα ιδιαίτερο άγγιγμα φινέτσας. Το αποτέλεσμα είναι ένα φίνο πιάτο, αρωματικό και πλούσιο, ιδανικό για να συνοδεύσει ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί και καλή παρέα.

Αχνιστά μύδια με εστραγκόν – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 10 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 10 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 20 λεπτά

 Υλικά (για 2-3 άτομα)

  • 1 κιλό φρέσκα μύδια, καθαρισμένα

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί ξηρό

  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό ψαριού (ή νερό με λίγο κύβο)

  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο (ή 1/2 κουτ. ξηρό)

  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκια κρέμα (προαιρετικά)

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Φρέσκος μαϊντανός για το γαρνίρισμα

  • Φρέσκο ψωμί για το σερβίρισμα

 Εκτέλεση

  1. Καθάρισε τα μύδια αφαιρώντας τα γένια και ξεπλένοντάς τα καλά. Πέτα όσα είναι ανοιχτά και δεν κλείνουν όταν τα χτυπήσεις ελαφρά.

  2. Σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (2-3 λεπτά).

  3. Προσθέτεις τα μύδια, το κρασί, τον ζωμό και το εστραγκόν. Κλείνεις το καπάκι και αφήνεις να αχνιστούν για 5-7 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν όλα.

  4. Πετάς όσα μύδια δεν άνοιξαν. Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, προσθέτεις την κρέμα και αφήνεις να πάρει μια βράση για 1 λεπτό.

  5. Διορθώνεις με αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζεις με μαϊντανό.

  6. Σερβίρεις ζεστά, συνοδεύοντας με τραγανό ψωμί για να απολαύσεις τη σάλτσα.

 Tips

  • Το εστραγκόν έχει έντονη γεύση. Ξεκίνα με λίγο και πρόσθεσε κατά βούληση.

  • Προτίμησε φρέσκο εστραγκόν για πιο φίνα γεύση.

  • Αν δε βρεις ζωμό ψαριού, διάλυσε λίγο κύβο λαχανικών σε νερό.

  • Δοκίμασε να προσθέσεις λίγο χυμό λεμονιού στο τέλος για επιπλέον οξύτητα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ