Τα αχνιστά μύδια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μεσογειακής και γαλλικής κουζίνας, συνδυάζοντας τη φρεσκάδα της θάλασσας με την απλότητα της προετοιμασίας. Σε αυτή τη συνταγή, η προσθήκη του εστραγκόν – ενός αρωματικού βοτάνου με διακριτική, γλυκιά και ελαφρώς ανισώδη γεύση – προσδίδει ένα ιδιαίτερο άγγιγμα φινέτσας. Το αποτέλεσμα είναι ένα φίνο πιάτο, αρωματικό και πλούσιο, ιδανικό για να συνοδεύσει ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί και καλή παρέα.
Αχνιστά μύδια με εστραγκόν – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 10 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 10 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 20 λεπτά
Υλικά (για 2-3 άτομα)
-
1 κιλό φρέσκα μύδια, καθαρισμένα
-
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί ξηρό
-
1/2 φλιτζάνι ζωμό ψαριού (ή νερό με λίγο κύβο)
-
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο (ή 1/2 κουτ. ξηρό)
-
2 κουταλιές της σούπας φρέσκια κρέμα (προαιρετικά)
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Φρέσκος μαϊντανός για το γαρνίρισμα
-
Φρέσκο ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Καθάρισε τα μύδια αφαιρώντας τα γένια και ξεπλένοντάς τα καλά. Πέτα όσα είναι ανοιχτά και δεν κλείνουν όταν τα χτυπήσεις ελαφρά.
-
Σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (2-3 λεπτά).
-
Προσθέτεις τα μύδια, το κρασί, τον ζωμό και το εστραγκόν. Κλείνεις το καπάκι και αφήνεις να αχνιστούν για 5-7 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν όλα.
-
Πετάς όσα μύδια δεν άνοιξαν. Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, προσθέτεις την κρέμα και αφήνεις να πάρει μια βράση για 1 λεπτό.
-
Διορθώνεις με αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζεις με μαϊντανό.
-
Σερβίρεις ζεστά, συνοδεύοντας με τραγανό ψωμί για να απολαύσεις τη σάλτσα.
Tips
-
Το εστραγκόν έχει έντονη γεύση. Ξεκίνα με λίγο και πρόσθεσε κατά βούληση.
-
Προτίμησε φρέσκο εστραγκόν για πιο φίνα γεύση.
-
Αν δε βρεις ζωμό ψαριού, διάλυσε λίγο κύβο λαχανικών σε νερό.
-
Δοκίμασε να προσθέσεις λίγο χυμό λεμονιού στο τέλος για επιπλέον οξύτητα.

