Τέλειες μονοήμερες γύρω από την Αθήνα


Ξέμεινες πασχαλιάτικα στην Αθήνα, και το ταμείο είναι μείον; Εμείς είμαστε εδώ. Κι έχουμε πέντε προτάσεις για τέλειες, ανοιξιάτικες μονοήμερες εκδρομές, μια-δυο ώρες μακριά από την πόρτα του σπιτιού σου.

Στην Ελευσίνα

Δεν είναι μόνο ένας υπέροχος, και σούπερ ατμοσφαιρικός αρχαιολογικός χώρος, που αυτή την εποχή πρασινίζει και λουλουδιάζει και μένει ανοιχτός ως τις 16.00 κάθε μέρα εκτός της Τρίτης. Είναι και μια ωραιότατη… πόλη δίπλα στην πόλη, με μια ωραιότατη παραλιακή περαντζάδα ό,τι πρέπει για καφεδάκια με θέα θάλασσα, και έναν ολοζώντανο πεζόδρομο, αυτόν της Νικολαΐδου, όπου απλώνουν τραπεζάκια στη λιακάδα πολλά και ενδιαφέροντα ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία.

 

Στο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά

Δεν ήξερες ότι είναι Εθνικό Πάρκο ο Σχινιάς, το ήξερες; Και όμως. Τα μονοπάτια του διασχίζουν ένα υπέροχο πευκόδασος, το δάσος της Κουκουναριάς με τις μικρές λιμνούλες στην «ενδοχώρα» του, την περίφημη Μακάρια Πηγή και τα δέντρα που φτάνουν ως την αμμουδιά. Εκεί οι τολμηρότεροι θα επιχειρήσουν τα πρώτα πλατσουρίσματα στη θάλασσα –τα νερά είναι ρηχά, ό,τι πρέπει για να βρέξεις μόνο αστραγάλους. Εδώ πολύ κοντά είναι ο Τύμβος του Μαραθώνα, για να εντάξετε και λίγο sightseeing στην εκδρομή σας.

 

Στη Λίμνη της Βουλιαγμένης και το Ηραίο

Μην μπερδευτείς, έχουμε δύο λίμνες Βουλιαγμένης. Μία η «αθηναϊκή» με τα ιαματικά νερά απέναντι από τα Λιμανάκια, και μία η κορινθιακή, 15 χιλιόμετρα έξω από το Λουτράκι, στο τέλος μιας υπέροχης διαδρομής με θέα στις καταπράσινες πλαγιές των Γερανείων. Σε αυτή τη δεύτερη είναι που υποψιαζόμαστε ότι δεν έχεις εκδράμει, και πρέπει, αφενός γιατί το τοπίο εδώ είναι φαντασμαγορικό (και η μικρή παραλιούλα στην όχθη της ιδανική για πικνίκ) αφετέρου γιατί δύο χιλιόμετρα μακριά της βρίσκεται ένας εντυπωσιακός αρχαίος ναός, αυτός της Ήρας που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και ακουμπά σχεδόν στη θάλασσα.

 

Στον Κιθαιρώνα και το Πόρτο Γερμενό

Αν δεν μπορείς με τίποτα να απαντήσεις στο δίλημμα «βουνό ή θάλασσα» (δεν βοηθάει και ο καιρός, ξέρουμε) αυτό εδώ το σενάριο τα συνδυάζει όλα. Ξεκινάς από τα Βίλια, μια μόνο ωρίτσα μακριά από την Αθήνα, ένα χωριουδάκι με κόκκινες κεραμιδοσκεπές που κρύβει εκπλήξεις όπως η σχεδιασμένη από τον Τσίλλερ εκκλησία της Μεταμόρφωσης, και το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθένων, που θεωρείται το πιο καλοδιατηρημένο κάστρο της αρχαιότητας. Κατηφορίζοντας τις πλαγιές του Κιθαιρώνα, 16 χιλιόμετρα παρακάτω θα πιάσεις τραπεζάκι για ουζομεζέδες πλάι στο κύμα, στις παραλιούλες του Πόρτο Γερμενό.

 

Στην Αρβανίτσα

Δυο ωρίτσες μακριά από την πόρτα του σπιτιού σου, στις λουλουδιασμένες αυτή την εποχή πλαγιές του Ελικώνα, η Αρβανίτσα είναι ένας υπέροχος, καταπράσινος χώρος δασικής αναψυχής, ό,τι πρέπει για πικνίκ. Πολύ κοντά της βρίσκεται το Κυριάκι, ένα πανέμορφο χωριό φωλιασμένο σε μια καταπράσινη βουνοπλαγιά, και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά μοναστήρια της Ελλάδας, ο περίφημος Όσιος Λουκάς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ