Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που φέρνει στο φως ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς και λαθρεμπορίας με επίκεντρο το Γ’ Τελωνείο Πειραιά. Η επιχείρηση διεξάγεται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία και έχει την πλήρη εποπτεία της έρευνας.
Η υπόθεση αφορά σε σοβαρά ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαθρεμπόριο, εκτελωνιστικές παρατυπίες, καθώς και υποθέσεις χρηματισμού. Παράλληλες έρευνες πραγματοποιούνται σε πέντε ακόμα χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Γαλλία και Βέλγιο.
Από το πρωί της Τετάρτης, οι αρχές προχώρησαν σε εφόδους όχι μόνο στο τελωνείο αλλά και σε 20 κατοικίες και γραφεία εκτελωνιστών. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οκτώ συλλήψεις. Τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή, ενώ οι υπόλοιποι πέντε αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να αλλοίωναν τα στοιχεία των εισαγόμενων εμπορευμάτων, καταχωρώντας διαφορετικά φορτία από εκείνα που υπήρχαν πραγματικά στα κοντέινερ, κατά τη διαδικασία του εκτελωνισμού στον Πειραιά. Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν ήδη κατασχεθεί περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, ενώ έχουν βρεθεί και πολλά ψηφιακά πειστήρια, τα οποία εξετάζονται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Οι έρευνες συνεχίζονται και αναμένονται νέες εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

