Το κέικ σοκολάτας με βύσσινα συνδυάζει την πλούσια γεύση της σοκολάτας με την φρουτώδη, ελαφρώς ξινή γεύση των βύσσινων. Είναι ιδανικό για καφέ ή επιδόρπιο και προσφέρει μια ευχάριστη εναλλαγή στις παραδοσιακές γλυκές γεύσεις.
Το κέικ σοκολάτας με βύσσινα – Χρόνος προετοιμασίας
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο: 45 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά
Υλικά
Για το κέικ:
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γρ. κακάο άγλυκο
- 100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 ml γάλα
Για τα βύσσινα:
- 200 γρ. βύσσινα χωρίς κουκούτσι (φρέσκα ή από βάζο, στραγγισμένα)
- 1 κ.σ. αλεύρι (για να μην βυθιστούν στο κέικ)
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 175°C (στις αντιστάσεις). Βουτύρωσε και αλεύρωσε μια φόρμα για κέικ (ή ταψί 22-24 εκ.).
- Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Λιώσε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και άφησέ την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ρίξε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα μαζί με τη βανίλια και το αλάτι.
- Κόσκισε το αλεύρι με το κακάο και πρόσθεσέ τα εναλλάξ με το γάλα, ανακατεύοντας απαλά.
- Πασπάλισε τα βύσσινα με 1 κ.σ. αλεύρι και ενσωμάτωσέ τα στο μείγμα με μια σπάτουλα.
- Ρίξε το μείγμα στη φόρμα και ψήσε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι/καλαμάκι από το κέντρο.
- Άφησέ το να κρυώσει για 15 λεπτά πριν το ξεφορμάρεις.
Tips
- Αν χρησιμοποιήσεις βύσσινα από γλυκό του κουταλιού, στράγγισέ τα πολύ καλά για να μη γίνει νερουλό το μείγμα.
- Μπορείς να προσθέσεις και λίγη κανέλα στο μείγμα για πιο «ζεστή» γεύση.
- Σερβίρεται τέλεια με λίγη σαντιγί ή παγωτό βανίλια.
- Μπορείς να πασπαλίσεις με άχνη ζάχαρη ή να φτιάξεις μια σοκολατένια γκανάς για επικάλυψη.

