5 Δεκεμβρίου 2025

Πένες με σολομό και κρεμώδη σάλτσα τυριού


Μια εκλεπτυσμένη μα παράλληλα εύκολη συνταγή που συνδυάζει την απαλότητα του καπνιστού ή φρέσκου σολομού με την πλούσια γεύση μιας κρεμώδους σάλτσας τυριού. Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο που ταιριάζει ιδανικά τόσο σε καθημερινό δείπνο όσο και σε ιδιαίτερες περιστάσεις.

Πένες με σολομό και κρεμώδη σάλτσα τυριού: Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 10 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 15 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 25 λεπτά

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

  • 250 γρ. πένες

  • 150 γρ. καπνιστός ή φρέσκος σολομός (σε κομμάτια)

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)

  • 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

  • 200 ml κρέμα γάλακτος

  • 80 γρ. τυρί κρέμα (π.χ. Philadelphia)

  • 50 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)

  • Ξύσμα και χυμός από 1/2 λεμόνι

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Άνηθος ή σχοινόπρασο (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

  1. Βράσιμο των ζυμαρικών:
    Σε αλατισμένο νερό, βράζουμε τις πένες al dente σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Κρατάμε 1/2 φλ. από το νερό τους πριν τα σουρώσουμε.

  2. Σοτάρισμα:
    Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

  3. Προσθήκη του σολομού:
    Προσθέτουμε τον σολομό και ανακατεύουμε απαλά για 1-2 λεπτά (αν είναι καπνιστός, απλά τον ζεσταίνουμε ελαφρώς· αν είναι φρέσκος, τον αφήνουμε μέχρι να μαγειρευτεί πλήρως).

  4. Δημιουργία σάλτσας:
    Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.

  5. Ολοκλήρωση:
    Προσθέτουμε τις πένες, το λεμόνι (ξύσμα και χυμό) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά.

  6. Σερβίρισμα:
    Γαρνίρουμε με λίγο επιπλέον άνηθο ή σχοινόπρασο και λίγη ακόμα παρμεζάνα.

Tips

  • Αν χρησιμοποιήσεις καπνιστό σολομό, πρόσεξε να μην τον μαγειρέψεις πολύ ώστε να μην γίνει σκληρός.

  • Για πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγες σταγόνες από χυμό lime αντί για λεμόνι.

  • Μπορείς να εμπλουτίσεις τη σάλτσα με λίγο λευκό κρασί πριν προσθέσεις την κρέμα γάλακτος.

  • Η συνταγή λειτουργεί εξαιρετικά και με λιγκουίνι ή ταλιατέλες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ