Μπισκότα “χαλβά”: με ταχίνι και σουσάμι!


Την περίοδο της Σαρακοστής το ταχίνι, αυτή η υπέροχη υπερτροφή με την μακρά ιστορία, φοβερή γεύση και υψηλή διατροφική αξία, ξαφνικά γίνεται σταρ. Διαφημίσεις παντού για ταχίνι με κακάο, με πορτοκάλι και ένα σωρό άλλα, χαλβάς βέβαια, αλλά και συνταγές με ταχίνι, νηστίσιμες και μη.

Και όμως, ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πως το καλύτερο ταχίνι είναι το απλό και δη αυτό της ολικής άλεσης (που μοιάζει με φιστικοβούτυρο) και όχι τα σκευάσματα με ταχίνι που έχουν μέσα και φοινικέλαιο και γλυκόζη! Αλήθεια, ρίξτε μια ματιά στις ετικέτες πριν αγοράσετε και θα καταλάβετε τι εννοώ. Αν θέλετε ταχίνι με μέλι ή κακάο καλύτερα να το ανακατέψετε εσείς επιτόπου και να μην το πάρετε έτοιμο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει το “ελληνικό” ταχίνι είναι πως συχνά φτιάχνεται με εισαγόμενο σουσάμι! Μάλιστα καλά διαβάσατε. Διότι, πολύ απλά, η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες. Χρειαζόμαστε περίπου 13.000-14.000 τόνους και παράγουμε 11 (όχι 11.000, σκέτο 11)!!! Οπότε θέλει προσοχή όταν αγοράζετε “ελληνικό” ταχίνι να ξέρετε και από που προέρχεται η πρώτη ύλη. Γιατί, αφού για παράδειγμα γραβιέρα Κρήτης από γάλα ολλανδικό δεν γίνεται, πως λοιπόν μπορούμε να ονομάσουμε ελληνικό ένα ταχίνι από σουσάμι Μεξικού (ή άλλης χώρας); Ε;

Παραδοσιακά, το καλύτερο ταχίνι το φτιάχνει η βόρεια Ελλάδα και υπάρχουν κάποιοι μικροί παραγωγοί που παράγουν δικό τους σουσάμι για να φτιάξουν ταχίνι, ενώ κάποιοι άλλοι αγοράζουν πάλι από Έλληνες παραγωγούς για το ταχίνι τους. Καλό είναι να τους ψάξουμε και να τους υποστηρίξουμε, γιατί προφανέστατα κάνουν κάτι δύσκολο και σπάνιο. Και το κυριότερο, δεν κοροϊδεύουν κανέναν.

Με βάση λοιπόν το ταχίνι είναι τα μπισκοτάκια που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα. Και θυμίζουν τόσο πολύ τον χαλβά του μπακάλη, που μου έκαναν εντύπωση. Και η υφή τους όμως είναι υπέροχη, τριφτή σαν κουραμπιές! Γίνονται εύκολα, χωρίς μίξερ, και ψήνονται σε 15 περίπου λεπτά. Δεν είναι νηστίσιμα, αλλά θα γίνουν τα αγαπημένα σας. Τα λατρεύουν και τα παιδιά!

Πάμε να δούμε τη συνταγή:Μπισκότα με ταχίνι και σουσάμι

Τα μπισκότα έχουν υπέροχη γεύση από μόνα τους. Όμως, αν θέλετε. μπορείτε να τα αρωματίσετε και με πορτοκάλι, προσθέτοντας το ξύσμα από μισό πορτοκάλι στο μίγμα.

ΥΛΙΚΑ για περίπου 30-35 μπισκοτάκια

90γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
140 γρ/ 180 μλ ταχίνι (εγώ έβαλα ολικής αλέσεως, αλλά η συνταγή λέει το απλό)
100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 κρόκο αβγού
1 κάψουλα βανιλίνη
1/2 κ.γ. αλάτι
σουσάμι για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε καλά το αλεύρι με τη σόδα χρησιμοποιώντας αβγοδάρτη ή μια σπάτουλα σιλικόνης.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το ταχίνι, βούτυρο, ζάχαρη, κρόκο, βανίλια και αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Προσθέστε το αλεύρι και δουλέψτε με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ζύμη, πολύ εύθρυπτη, σαν του κουραμπιέ.
Απλώστε στον πάγκο εργασίας σας ένα κομμάτι μεμβράνη και ρίξτε μέσα τη ζύμη. Δώστε της κυλινδρικό σχήμα μεγέθους περίπου 22εκ x 4εκ. Βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει για δύο ώρες ή από την προηγουμένη. Μικρό κόλπο: για να διατηρήσουν το σχήμα τους τα μπισκότα, μπορείτε να βάλετε τη ζύμη μέσα στον χάρτινο εσωτερικό κύλινδρο από ένα χαρτί κουζίνας. Πιο εύκολο θα γίνει αυτό αν τον κόψετε κατά μήκος, έτσι ώστε να μπορέσετε να τον ανοίξετε για να αγκαλιάσει τη ζύμη. Με τον τρόπο αυτό η πλευρά που θα ακουμπάει στο ψυγείο δεν θα γίνει πλακουτσή!
Όταν θα είσαστε έτοιμοι να ψήσετε, προθερμάνετε το φούρνο στους 165οC αέρα. Καλύψτε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Πασπαλίστε τον πάγκο εργασίας σας με λίγο σουσάμι. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι του σεφ (χωρίς δόντια) κόψτε προσεκτικά τη ζύμη σε φέτες περίπου μισού εκατοστού σε πλάτος (γυρίζοντας κάθε τόσο τον κύλινδρο της ζύμης για να μην γίνει πλακέ). Πιέστε την κάθε φέτα πάνω στο σουσάμι για να κολλήσει καλά και βάλτε τη στη λαμαρίνα. Θα χρειαστεί να έχουν απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν λίγο με το ψήσιμο.

Ψήστε για 12-16 λεπτά ή μέχρι να έχετε μπισκότα με ωραίο χρυσαφί χρώμα. Καλύτερα να γυρίσετε τις λαμαρίνες μπρος-πίσω στα μέσα του ψησίματος ώστε να πετύχετε ομοιόμορφο χρώμα.
Μόλις βγουν από το φούρνο τα μπισκότα είναι πολύ εύθρυπτα, οπότε αφήστε να κρυώσουν στη λαμαρίνα πριν τα φυλάξετε σε κουτί που κλείνει καλά.
Διατηρούνται για περίπου 1 μήνα!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ