20 Αυγούστου 2025

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη νέος μεταναστευτικός προορισμός από τη Λιβύη (video)


Σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα και η ΕΕ θα αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψουν την παγίωση μιας νέας μεταναστευτικής διαδρομής από την ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη, έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο των συζητήσεων, επισημαίνοντας τη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τις λιβυκές ακτές προς την Κρήτη. Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες στέλνοντας πλοία κοντά στα λιβυκά χωρικά ύδατα για επιτήρηση, με στόχο την άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τις λιβυκές αρχές για την αποτροπή αποπλεύσεων και την επιστροφή των σκαφών.


Ενωμένη ευρωπαϊκή απάντηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αναγνώρισε τον κίνδυνο και εξετάζει μέτρα για την αποφυγή παγίωσης αυτής της οδού. Μάλιστα, εντός του Ιουλίου, κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Επίτροπο Μετανάστευσης και υπουργούς από Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα, θα επισκεφθεί τη Λιβύη για να μεταφέρει αυστηρό μήνυμα συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των μεταναστών είναι Αιγύπτιοι πολίτες, που – όπως είπε – θα πρέπει να επιστρέφονται άμεσα στη χώρα τους, η οποία θεωρείται ασφαλής από την ΕΕ. Τόνισε ότι το ζήτημα της επιστροφής θα τεθεί και προς την αιγυπτιακή πλευρά.

Σαφής τοποθέτηση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «θεσμική νίκη» της Ελλάδας την αναφορά στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, με την ΕΕ να επαναλαμβάνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο, αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην πράξη, με την προκήρυξη ερευνητικών οικοπέδων νοτίως της Κρήτης, εντός των ορίων που ορίζει η μέση γραμμή, και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μόλις προκύψει ενιαία κυβέρνηση στη χώρα.

Άμυνα και χρηματοδότηση: Νέες δυνατότητες μέσω Ευρώπης

Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, μέσω δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και του προγράμματος SAFE, το οποίο προβλέπει κοινές αμυντικές προμήθειες. Η Ελλάδα – όπως είπε – εξετάζει πώς μπορεί να αξιοποιήσει το εργαλείο, ενώ ήδη πρωτοστατεί στη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών για τις αμυντικές δαπάνες.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η αλλαγή στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, που προβλέπει ότι συνεργασίες με τρίτες χώρες για την άμυνα θα γίνονται μόνο αν αυτές συμμερίζονται τις αξίες και τους στόχους της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Αυτό, όπως επεσήμανε, αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα, αποκλείοντας χώρες με αντικρουόμενα συμφέροντα από τη συμμετοχή.

Μέση Ανατολή: Διπλωματική επίλυση και στήριξη στη Γάζα

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επανέλαβε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η διπλωματική και όχι στρατιωτική.

Για την κρίση στη Γάζα, ζήτησε άμεση εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα άσκησε πίεση ώστε να υπάρξει αναφορά στο τελικό κείμενο για τον τερματισμό της ισραηλινής επιχείρησης που πλήττει αμάχους.

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναμένονται αποφάσεις

Ερωτηθείς για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις φερόμενες πολιτικές παρεμβάσεις, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί εκτενώς, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα της δικογραφίας και ότι θα ενημερωθεί αναλυτικά μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα, πριν προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ