Έρευνα σε σκουλήκια δείχνει πώς η ντοπαμίνη δρα διαφορετικά σε κάθε φύλο


Η ντοπαμίνη είναι υπεύθυνη για τις παραλλαγές των κοινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το φύλο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JNeurosci. Η έρευνα δείχνει πώς ο ίδιος νευροδιαβιβαστής μπορεί να συμβάλει στις διαφορές των φύλων, ένα εύρημα που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις ψυχικές διαταραχές.

Η μελέτη έγινε σε σκουλήκια και όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, τα αρσενικά και τα ερμαφρόδιτα σκουλήκια (Caenorhabditis elegans) έχουν ξεχωριστές στρατηγικές για την εξεύρεση τροφής και συντρόφων. Ο Satoshi Suo και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη έχει αντίθετες επιδράσεις σε αυτές τις συμπεριφορές που υποστηρίζουν τη στρατηγική κάθε φύλου.

Το Caenorhabditis elegans είναι ένα σαπροφυτικό είδος νηματωδών που κατοικεί στο έδαφος και τα φύλλα. Το Caenorhabditis elegans είναι ένα απλό μοντέλο ασπόνδυλων που προσφέρει μια ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη πλατφόρμα για την ανάλυση των θεμελιωδών κυτταρικών και μοριακών διεργασιών.

Η ντοπαμίνη αυξάνει την κινητική δραστηριότητα στους άνδρες, οι οποίοι πρέπει να κινηθούν για να βρουν σύντροφο, μειώνοντας ταυτόχρονα την ίδια δραστηριότητα σε ερμηφροδίτους, οι οποίοι μπορούν να αναπαραχθούν ασυμπτωματικά και μπορεί να διατηρήσουν την ενέργεια με το να παραμείνουν στη θέση τους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, ότι η ντοπαμίνη δρα μέσω διαφορετικών μοριακών οδών για να οδηγήσει σε αυτές τις διαφορές φύλου.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ