Αγορά ακινήτων: Νέες ανερχόµενες «πιάτσες» σε όλη την Ελλάδα υπόσχονται κέρδη


Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζονται – σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων – σε νέες περιοχές που μέχρι σήμερα οι τιμές κινούνται από 150 έως και 530  ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η γειτνίαση µε µέσο σταθερής τροχιάς διασφαλίζει τη ζήτηση -είτε πρόκειται για ενοικίαση είτε για πώληση- ενός διαµερίσµατος.

Έτσι μετά Ψυρρή, Θησείο, Μοναστηράκι, Πλάκα, Ακρόπολη και Μετς το ενδιαφέρον των επενδυτών – σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία» στρέφετε σε περιοχές όπως η Κυψέλη, η Ακαδηµία Πλάτωνος, ο Κεραµεικός, η Πλατεία Αττικής, η Αγία Βαρβάρα, η Νίκαια, το Αιγάλεω και ο Κορυδαλλός.

Τέλη της δεκαετίας του 1990 – αρχές 2000, οι µεσίτες κατέγραφαν κοντά στους καινούργιους τότε σταθµούς του µετρό µια έκρηξη της ζήτησης για κατοικία στις περιοχές του Ψυρρή, στο Θησείο, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στην Ακρόπολη και στο Μετς. Είκοσι χρόνια µετά και µε την ελληνική αγορά ακινήτων να βιώνει ακόµη τις επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης, οι συνοικίες αυτές, λόγω και των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, έχουν κορεστεί. Οι τιµές δηλαδή έχουν εκτοξευθεί, ξεπερνώντας σε ορισµένες περιπτώσεις ακόµη και τα 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο, καθώς η ζήτηση, λόγω καλών αποδόσεων, παραµένει ιδιαίτερα υψηλή, σε αντίθεση µε την προσφορά, που είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ως εκ τούτου, όσοι επιδιώκουν να τοποθετηθούν στα ακίνητα αναζητούν περιοχές µε προοπτικές ανάπτυξης και διαµερίσµατα σε τιµές που κινούνται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο. Η «Ηµερησία» παρουσιάζει τις νέες, ανερχόµενες, πιάτσες σε όλη την Ελλάδα που υπόσχονται υπεραξίες, επιτρέποντας σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, µε χαµηλό προϋπολογισµό, να προσβλέπουν, σε µεσοµακροπρόθεσµο ορίζοντα, σε πωλήσεις µε κέρδη.

Κεραμεικός

Στη… Monopoly της αγοράς ακινήτων, όπου σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζει πόσο εύκολα µπορεί να µισθωθεί ή µεταπωληθεί µε υπεραξία µία ιδιοκτησία, η κατοχύρωση µιας «θέσης» κοντά σε σταθµό του υφιστάµενου δικτύου µετρό εµφανίζει υψηλό βαθµό δυσκολίας. Παρ’ όλα αυτά το εγχείρηµα θα µπορούσε να στεφθεί µε επιτυχία, εάν οι ενδιαφερόµενοι προσανατολιστούν σε περιοχές όπως ο Κεραµεικός και στις συνοικίες που απέχουν έως 1 χιλιόµετρο από την πλατεία Μεταξουργείου. «Οι συνοικίες που διαθέτουν στάση µετρό και δεν βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο, όπου οι τιµές έχουν αυξηθεί σηµαντικά, πρωταγωνιστούν στη ζήτηση» εξηγεί ο πρώην πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ και µέλος του ∆Σ, Γιάννης Ρεβύθης.

Στις συγκεκριµένες περιοχές, που στερούνται σηµαντικής προσφοράς, µπορεί κάποιος να αναζητήσει ένα διαµέρισµα σε τιµές που ξεκινούν από 900 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο, σε συνάρτηση µε την τοποθεσία, τον όροφο, όπως και αν αυτό είναι ανακαινισµένο. Παραµένοντας στο υφιστάµενο δίκτυο µετρό, σε σταθµούς της γραµµής 1, όπως η Αττική, βρίσκονται διαµερίσµατα σε προσιτές τιµές, ύψους 800 ευρώ ανά τ.µ., µε τη σχεδιαζόµενη υπογειοποίηση του σιδηροδρόµου στην περιοχή των Σεπολίων να εκτιµάται ότι θα ενισχύσει την αξία των σπιτιών στην ευρύτερη περιοχή. Προβλέπεται, µε ορίζοντα ολοκλήρωσης των υφιστάµενων εργασιών, η υπογειοποίηση των σηµερινών γραµµών και των επικίνδυνων ισόπεδων διαβάσεων, που θα µετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής, γεγονός που θα οδηγήσει στην ελαχιστοποίηση και της ηχητικής ρύπανσης από τα διερχόµενα τρένα.

«Οι περιοχές που είναι σε εγγύτητα µε το µετρό όχι µόνο προσελκύουν ισχυρό αγοραστικό ή µισθωτικό ενδιαφέρον, αλλά, σε περίπτωση που είναι υποβαθµισµένες, αναγεννιούνται και αστικοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό η Ακαδηµία Πλάτωνος θα αποτελούσε επενδυτική επιλογή για µικροµεσαίους επενδυτές, ενώ το Αιγάλεω προσελκύει ζήτηση όχι µόνο επειδή διαθέτει σταθµό µετρό αλλά και λόγω των ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων που βρίσκονται στο προάστιο» εξηγεί ο Κοσµάς Θεοδωρίδης, επικεφαλής του Μεσιτικού Οργανισµού Ακίνητα Πόλις και αντιπρόεδρος Οµοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας.

Νέες συνοικίες δηµιουργεί και η επέκταση του µετρό προς τον Πειραιά µε µήκος 7,6 χλµ. και έξι νέους σταθµούς, από τους οποίους οι τρεις (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια) θα παραδοθούν σε λειτουργία το καλοκαίρι. Σήµερα, ιδίως στη συνοικία που βρίσκεται κοντά στην Ιερά Οδό, την Αγία Βαρβάρα, οι ζητούµενες τιµές των διαµερισµάτων είναι σε πολλές περιπτώσεις κάτω από 850 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο. Σε Κορυδαλλό και Νίκαια οι ζητούµενες τιµές ξεκινούν από 500 ευρώ ανά τ.µ., µε βάση τον βαθµό ανακαίνισης και την τοποθεσία. Οσον αφορά τους υπόλοιπους τρεις σταθµούς σε Μανιάτικα, Πειραιά και ∆ηµοτικό Θέατρο, εκτιµάται ότι µέχρι το 2021 θα έχουν παραδοθεί σε λειτουργία, µε τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες στις εν λόγω περιοχές, ιδίως στα Μανιάτικα, καθώς το κέντρο του Πειραιά, όπου θα βρίσκονται οι υπόλοιποι δύο σταθµοί, προσελκύει ήδη σηµαντική ζήτηση.

Την ίδια στιγµή, στο προάστιο, όπου βρίσκεται το µεγαλύτερο λιµάνι της χώρας, οι συνοικίες που γειτνιάζουν µε τις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιοµηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά έχουν αναβαθµιστεί σηµαντικά, λόγω της αξιοποίησης των συγκεκριµένων ακινήτων από την κοινοπραξία εταιρειών Grivalia-Dimand. Ηδη εδώ και έναν χρόνο έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανάπλασης, µε τη δηµιουργία κτιρίου γραφείων 11.000 τ.µ., που καταλαµβάνει ολόκληρο το οικοδοµικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μαυροµιχάλη, Γραβιάς, ∆ραγατσανίου και Βλαχάκου. Σε αυτό έχει µεταφέρει τα γραφεία της η εταιρεία Teleperformance, που είναι η µεγαλύτερη εταιρεία επικοινωνιακών κέντρων στην Ελλάδα, µε περισσότερους από 8.000 εργαζοµένους, αριθµός επαρκής για να προσφέρει µια ισχυρή τονωτική ένεση στην τοπική οικονοµική δραστηριότητα. Ωθηση στην τοπική αγορά ακινήτων αναµένεται να δώσει και η πλήρης ανακατασκευή της Λεωφόρου Ειρήνης στο Νέο Φάληρο σε συνδυασµό µε την επέκταση της γραµµής του τραµ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) προς τον Πειραιά, που είναι συνολικού µήκους 5,4 χιλιοµέτρων.

Αλλά και τα δυτικά προάστια, όπως η Πετρούπολη ή το Χαϊδάρι, ιδίως οι συνοικίες που βρίσκονται κοντά στον σταθµό του µετρό Αγία Μαρίνα, αποτελούν, σύµφωνα µε τους ειδικούς, επιλογές για τα µεσαίου µεγέθους πορτοφόλια.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ