Ο κίνδυνος λοιμώξεων μετά από εγχείρηση διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών

Οι λοιμώξεις μετά από χειρουργείο είναι συχνές παγκοσμίως. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ περίπου 300.000 ασθενείς αναπτύσσουν λοιμώξεις μετά από χειρουργικές επιπλοκές, οι οποίες ευθύνονται για πάνω από 10.000 θανάτους και κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Στα νοσοκομεία του NHS στην Αγγλία, η χειρουργική επέμβαση καταλήγει σε περισσότερες από 100.000 λοιμώξεις από χειρουργικές εγκαταστάσεις κάθε χρόνο. Το 40-60% των λοιμώξεων αυτών θεωρείται ότι μπορεί να προληφθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι σήμερα, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι συχνότερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Αλλά αν ληφθούν υπ’ όψιν συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως έκανε μια γερμανική μελέτη αυτό δεν επιβεβαιώνεται για όλα τα είδη των εγχειρήσεων.

Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικό κίνδυνο όσον αφορά στην εμφάνιση μετεγχειρητικών λοιμώξεων στην περιοχή της επέμβασης, σύμφωνα με τη γερμανική έρευνα.

Από το είδος της επέμβασης εξαρτάται ποιο από τα δύο φύλα είναι πιο ευάλωτο στην κάθε περίπτωση. Οι γυναίκες είναι π.χ. πιο τρωτές σε εγχειρήσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας) ή κήλης, ενώ οι άνδρες σε ορθοπεδικού τύπου εγχειρήσεις και έπειτα από τραυματισμούς.

Η παρουσίαση της μελέτης, με επικεφαλής τον δρα Seven Aghdassi του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, έγινε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, που διεξήχθη στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Στη μελέτη καταγράφηκαν 16 τύποι εγχειρήσεων, με 1.266.782 εγχειρήσεις και 18.824 μετεγχειρητικές λοιμώξεις. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το γερμανικό εθνικό σύστημα παρακολούθησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων, στοχεύοντας να εξετάσουν σε ποιες εγχειρήσεις παρατηρούνται διαφορές στις μολύνσεις μεταξύ των δύο φύλων και ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε ορθοπεδικές επεμβάσεις (π.χ. αρθροπλαστική ισχίου, αρθροσκόπηση γόνατος) και κοιλίας (π.χ. εντέρου) είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κάποια λοίμωξη σε σχέση με τις γυναίκες. Αντίθετα, τέτοιες λοιμώξεις είναι πολύ πιο πιθανό (να παρατηρηθούν σε γυναίκες έπειτα από εγχειρήσεις bypass ή γενικού τύπου εγχειρήσεις, π.χ. για κήλη ή θυρεοειδή.

Η σημασία της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, έγκειται στο ότι υπάρχουν διαφορετικού τύπου υποβόσκουσες βιολογικές απαντήσεις μεταξύ των φύλων ύστερα από κάθε επέμβαση, οι οποίες αξίζει να μελετηθούν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επίπονες, δαπανηρές και δυνητικά θανατηφόρες μετεγχειρητικές λοιμώξεις.

O Aghdassi, αν και πιθανολόγησε πως τα αίτια της διαφοράς ενδέχεται να βρίσκονται στα συνοδά νοσήματα, στη σύσταση του σώματος και των μικροβίων στο κάθε φύλο, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ερευνηθούν οι παράγοντες που πυροδοτούν αυτές τις διαφορές, ώστε να βελτιωθούν τα μέτρα πρόληψης κι ελέγχου των μετεγχειρητικών λοιμώξεων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here