Αυτές οι λαχταριστές κροκέτες μελιτζάνας συνδυάζουν την πλούσια γεύση της μελιτζάνας με φρέσκα μυρωδικά και τυρί φέτα, δημιουργώντας έναν υπέροχο μεζέ που μπορεί να σταθεί σε κάθε τραπέζι. Είναι ιδανικές για ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμα και κυρίως πιάτο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κροκέτες μελιτζάνας – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 25 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: περίπου 45 λεπτά
Υλικά
(Για περίπου 15–18 κροκέτες)
-
2 μεγάλες μελιτζάνες
-
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
-
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
-
2 αυγά
-
80 γρ. τριμμένη φρυγανιά + επιπλέον για το πανάρισμα
-
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
-
1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
-
Αλάτι – πιπέρι
-
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Προετοιμασία μελιτζάνας
-
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C.
-
Τρυπήστε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι και ψήστε τις για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
-
Μόλις κρυώσουν, αφαιρέστε τη σάρκα με ένα κουτάλι και στραγγίξτε τη καλά σε σουρωτήρι.
Ζύμη για τις κροκέτες
-
Σε ένα μπολ τοποθετήστε τη σάρκα της μελιτζάνας.
-
Προσθέστε τη φέτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τα αυγά, την τριμμένη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.
-
Ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα που να πλάθεται.
-
Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγη ακόμα φρυγανιά για καλύτερη σύσταση.
Πλάσιμο και πανάρισμα
-
Πλάστε μικρές μπαλίτσες ή ελαφρώς πλακέ κροκέτες.
-
Περάστε τις από φρυγανιά.
Τηγάνισμα
-
Ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
-
Τηγανίστε τις κροκέτες σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
-
Τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί.
Tips
- Αν θέλετε πιο ελαφριά εκδοχή, ψήστε τις κροκέτες στον φούρνο στους 200°C για 20–25 λεπτά.
- Προσθέστε λίγο κύμινο ή πάπρικα για επιπλέον άρωμα.
- Αντικαταστήστε τη φέτα με ανθότυρο για πιο ήπια γεύση.
Με τι συνοδεύονται
Οι κροκέτες μελιτζάνας συνδυάζονται ιδανικά με:
-
Δροσερό γιαούρτι ή σος γιαουρτιού με σκόρδο και λεμόνι
-
Σαλάτα ντομάτας
-
Ψωμί χωριάτικο
-
Λευκό κρασί ή τσίπουρο

