5 Δεκεμβρίου 2025

Ντάκος με ντομάτα, φέτα και αυγό: Το απόλυτο καλοκαιρινό γεύμα


Ο κρητικός ντάκος είναι εύκολο και δροσερό πιάτο που συνδυάζει απλότητα και γεύση. Στην εκδοχή αυτή, το αυγό προσθέτει πρωτεΐνη και νοστιμιά, δημιουργώντας ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα για κάθε ώρα της ημέρας. Απολαύστε το ως ελαφρύ μεσημεριανό ή χορταστικό βραδινό με ένα ποτήρι κρασί ή ρακή.

Ντάκος με ντομάτα, φέτα και αυγό: Χρόνος προετοιμασίας

  • 15 λεπτά

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 2 μεγάλοι κρίθινοι ντάκοι (παξιμάδια)
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες
  • 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 2 αυγά βρασμένα (σφιχτά ή μελάτα, όπως προτιμάτε)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξίδι ή λίγο λεμόνι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Προαιρετικά: ελιές, κάπαρη

Εκτέλεση

  • Τοποθετήστε τους ντάκους σε πιάτα και ραντίστε τους με λίγο νερό για να μαλακώσουν ελαφρώς (όχι πολύ, πρέπει να μείνουν τραγανοί στο κέντρο).
  • Πλύντε και τρίψτε ή ψιλοκόψτε τις ντομάτες. Αλατίστε ελαφρώς και αφήστε τις λίγα λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Μοιράστε τις ντομάτες πάνω στους ντάκους. Περιχύστε με το ελαιόλαδο και το ξίδι ή το λεμόνι.
  • Προσθέστε τη θρυμματισμένη φέτα και λίγη ρίγανη.
  •  Κόψτε τα αυγά στη μέση ή σε φέτες και τοποθετήστε τα από πάνω.
  • Αν θέλετε, προσθέστε ελιές ή κάπαρη.
  • Πασπαλίστε με πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.

Tips

  • Προτιμήστε ντομάτες ώριμες και γευστικές.
  • Αν θέλετε πιο μεσογειακή γεύση, προσθέστε λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή βασιλικού.
  • Για extra υφή, δοκιμάστε να τρίψετε λίγη κρητική ξινομυζήθρα μαζί με τη φέτα.
  • Αν βράσετε μελάτα αυγά, ο κρόκος θα δώσει πλούσια γεύση που «δένει» τέλεια με το παξιμάδι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ