Αν λατρεύετε τις μπριζόλες που συνδυάζουν το αλμυρό με το γλυκό, αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σας. Η μαρινάδα με μέλι, σόγια και σκόρδο δημιουργεί ένα πλούσιο καραμελωμένο περίβλημα που απογειώνει το χοιρινό. Ιδανική επιλογή για κυριακάτικο τραπέζι ή ένα ιδιαίτερο δείπνο.
Χοιρινές καραμελωμένες μπριζόλες με μέλι και σόγια- Χρόνος προετοιμασίας & ψησίματος
-
Προετοιμασία: 10 λεπτά
-
Μαρινάρισμα: 30 λεπτά (ή έως 2 ώρες για πιο έντονη γεύση)
-
Ψήσιμο: 20 λεπτά
Υλικά (για 4 μπριζόλες):
-
4 χοιρινές μπριζόλες με κόκαλο (~200–250γρ. η καθεμία)
-
4 κ.σ. μέλι
-
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
-
2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
-
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Λίγο αλάτι
-
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Μαρινάδα:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το μέλι, τη σόγια, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το ξύδι μπαλσάμικο και την πάπρικα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι. -
Μαρινάρισμα:
Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε ένα σκεύος και περιχύστε με τη μαρινάδα. Σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. -
Σοτάρισμα:
Προθερμάνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Βγάλτε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα (κρατήστε τη μαρινάδα) και σοτάρετε 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, να πάρουν ωραίο χρώμα. -
Καραμέλωμα:
Προσθέστε τη μαρινάδα στο τηγάνι και αφήστε να σιγοβράσει 6-8 λεπτά, μέχρι να μειωθεί και να γίνει σιρόπι που θα αγκαλιάσει τις μπριζόλες. Αν χρειαστεί, ρίξτε 1-2 κουταλιές νερό για να μην καεί. -
Σερβίρισμα:
Αφήστε τις μπριζόλες 2 λεπτά να “ξεκουραστούν” και σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες.
Tips:
-
Αν θέλετε πιο έντονη καραμέλα, προσθέστε 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη στο τελείωμα.
-
Για άρωμα, πασπαλίστε με φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο πριν το σερβίρισμα.
-
Αν χρησιμοποιείτε χοντρές μπριζόλες, ψήστε τις στο φούρνο για 10 λεπτά στους 180°C μετά το σοτάρισμα.

