Απαγόρευση οδήγησης στο εξωτερικό για τους 74χρονους

Η προσωρινή ανανέωση διπλώματος οδήγησης ισχύει για οδήγηση μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας για όσους έχουν κλείσει τα 74 έτη.

Μόνο εντός της Επικράτειας και με ειδική βεβαίωση θα μπορούν να οδηγούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί άνω των 74 ετών καθώς τα τεστ δοκιμασίας μπορεί να πραγματοποιηθούν έως και μετά από 8 μήνες ώστε να εκδοθεί η νέα άδεια οδήγησης που θα τους επιτρέπει την οδήγηση στο εξωτερικό.

Παράλληλα πριν την ημερομηνία αίτησης της ανανέωσης υπάρχει όπως χαρακτηριστικά φαίνεται ο αριθμός 8 ο οποίος σύμφωνα με την επεξήγηση που υπάρχει στο κάτω μέρος της βεβαίωσης ξεκαθαρίζει ότι: «Αναγράφεται η ημερομηνία προγραμματισμού εφόσον είναι γνωστή. Εφόσον δεν είναι γνωστή αναγράφεται 8, 7, 4 ή 3 μήνες αντιστοίχως από την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ανανέωση».

Το υπουργείο Μεταφορών αλλά και η Διεύθυνση Μεταφορών παρά το γεγονός ότι ο πολίτης έχει αιτηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό του για τις διακοπές του Πάσχα.

Αν τώρα αναλογιστεί κανείς πως ο ηλικιωμένος μπορεί να εξεταστεί μετά από 8 μήνες τότε είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να οδηγήσει στο εξωτερικό ούτε τα Χριστούγεννα!

Η εγκύκλιος του υπουργείου Μεταφορών

Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πάντως ξεκαθαρίζει ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 74 ετών μέχρι να παραλάβουν το δίπλωμά τους δεν μπορούν να οδηγούν εκτός συνόρων!

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι οδηγοί άνω των 74 ετών οι οποίοι επιτυγχάνουν σε διενεργηθείσα έως και την 31η Ιουλίου 2019 δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν επιτύχει μέχρι την έκδοση της παρούσης, δύναται να απευθύνονται στην οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών προκειμένου να τους χορηγείται βεβαίωση, με την οποία τους παρέχεται το δικαίωμα οδήγησης (οχημάτων αντίστοιχης κατηγορίας) εντός της ελληνικής επικράτειας έως και την ημερομηνία παραλαβής του νέου εντύπου άδειας οδήγησης.»

Επίσης το Υπουργείο ξεκαθαρίζει πως οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει δύο μήνες πριν τη λήξη της άδειας οδήγησής τους να έχουν υποβάλει αίτηση ώστε να προγραμματίσουν τις εξετάσεις προσόντων και συμπεριφοράς έγκαιρα.

Να υπενθυμίσουμε πως το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης ανέρχεται σε 113 ευρώ.

Πηγή: newsauto.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ