27 Ιουλίου 2025

Τι σημαίνει το G στα δίκτυα κινητής και πώς το 6G θα μας κάνει να ζούμε παντού – χωρίς να κουνηθούμε


Αν έχεις περάσει τα τριάντα, ίσως θυμάσαι την εποχή που το κινητό ήταν αποκλειστικά για τηλεφωνήματα και SMS – και μάλιστα με χρεώσεις που έκαιγαν το πορτοφόλι. Ήταν η εποχή του 2G. Το 3G ήταν αυτό που άνοιξε τον δρόμο στο mobile Internet και άλλαξε την καθημερινότητα.

Σήμερα, το 5G έχει φέρει την τεχνητή νοημοσύνη, την τηλεϊατρική, την επαυξημένη πραγματικότητα και τις έξυπνες πόλεις. Όμως η επόμενη γενιά, το 6G, ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει ακόμα πιο μακριά.

Πριν δούμε τι υπόσχεται το 6G, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε ότι το “G” προέρχεται από τη λέξη Generation (Γενιά) και δηλώνει κάθε μεγάλο τεχνολογικό άλμα στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Κάθε γενιά εμφανίζεται περίπου κάθε 10 χρόνια και κάνει το δίκτυο ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και πιο ασφαλές.

Οι σταθμοί εξέλιξης της κινητής τηλεφωνίας

  • 1G (1980): Αναλογικό σήμα και μόνο φωνητικές κλήσεις με πολύ περιορισμένη κάλυψη. Ταχύτητα μετάδοσης μόλις 2,4 Kbps.

  • 2G (αρχές ‘90): Η μετάβαση σε ψηφιακή τεχνολογία έφερε τα SMS και τα βασικά δεδομένα με ταχύτητες έως 64 Kbps.

  • 3G (αρχές 2000): Το Διαδίκτυο μπήκε στα κινητά. Με τεχνολογίες UMTS και HSPA, υποστηρίχθηκαν οι βιντεοκλήσεις και οι υψηλότερες ταχύτητες (έως 2 Mbps).

  • 4G (2010): Το LTE έδωσε τη δυνατότητα για HD streaming και online gaming, με ταχύτητες που έφτασαν τα 100 Mbps και τεράστια αύξηση στον αριθμό συσκευών που μπορούσαν να συνδεθούν ταυτόχρονα.

  • 5G (2020): Η εποχή του ΙοΤ και της ασύλληπτης ταχύτητας (ως 10 Gbps). Υποστήριξε τεχνητή και επαυξημένη πραγματικότητα, αυτοματοποιημένα οχήματα και υποδομές για “έξυπνες” πόλεις.

Τι θα αλλάξει με το 6G

Το 6G αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στο 2030 και να ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλότερα. Η βασική του διαφορά είναι ότι θα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο στις εφαρμογές, αλλά και μέσα στο ίδιο το δίκτυο, κάνοντάς το πιο ευφυές και αποτελεσματικό.

Οι ταχύτητες θα φτάσουν το 1 Tbps, δηλαδή δεκαπλάσιες από το 5G, ενώ η καθυστέρηση σχεδόν θα εξαφανιστεί (ως και 100 φορές μικρότερο latency). Οι συσκευές ΙοΤ θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια χωρίς να χρειάζονται μπαταρίες.

Με το 6G, η επικοινωνία θα γίνεται ολογραφικά και σε πραγματικό χρόνο. Θα μπορείς να βλέπεις και να ακούς τον συνομιλητή σου σαν να είναι μπροστά σου, ενώ βρίσκεσαι στον καναπέ. Παράλληλα, τα δίκτυα εδάφους και οι δορυφορικές υποδομές θα συνεργάζονται, εξασφαλίζοντας πλήρη κάλυψη παντού.

Η τεράστια δυνατότητα σύνδεσης –ακόμη και δισεκατομμυρίων συσκευών ταυτόχρονα– θα ανοίξει τον δρόμο σε νέες εφαρμογές: το Metaverse, η βιομηχανία 4.0 και οι “έξυπνες” πόλεις θα επεκταθούν σε κλίμακα που σήμερα φαντάζει επιστημονική φαντασία.

Το 6G δεν είναι απλώς η επόμενη αναβάθμιση. Είναι η στιγμή που η τεχνολογία θα μας επιτρέπει να “είμαστε παντού και πουθενά”, μεταφέροντας την παρουσία μας ολογραφικά στον ψηφιακό κόσμο, χωρίς περιορισμούς χώρου και χρόνου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ