Το μπριάμ είναι μια από τις πιο κλασικές, αγαπημένες και υγιεινές ελληνικές συνταγές. Σε αυτή την παραλλαγή, ενώνουμε τα αρώματα και τις γεύσεις των φρέσκων καλοκαιρινών λαχανικών – μελιτζάνες, κολοκύθια και πατάτες – με την πλούσια, αλμυρή γεύση της παρμεζάνας για μια πιο «μεσογειακή» πινελιά. Ένα πιάτο ιδανικό για χορτοφάγους, αλλά και για όσους αγαπούν τις απλές, αυθεντικές γεύσεις του καλοκαιριού.
Μπριάμ με μελιτζάνες, κολοκύθια, πατάτες & παρμεζάνα – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Ψήσιμο: 60 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα)
-
2 μελιτζάνες φλάσκες
-
3 κολοκύθια
-
3 μέτριες πατάτες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι
-
2-3 σκελίδες σκόρδο
-
4 ώριμες ντομάτες ή 400 γρ. τριμμένη ντομάτα
-
½ φλ. ελαιόλαδο
-
80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
-
1 κ.γ. ρίγανη
-
1 κ.γ. θυμάρι
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
(Προαιρετικά) λίγο φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
-
Προθέρμανση φούρνου στους 180°C (αντιστάσεις).
-
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε λεπτές φέτες (περίπου 0,5 εκ.). Το ίδιο κάνουμε και με το κρεμμύδι.
-
Σάλτσα ντομάτας: Σε μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη ντομάτα με το μισό ελαιόλαδο, το σκόρδο λιωμένο, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
-
Στρώνουμε το ταψί: Σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος, τοποθετούμε εναλλάξ φέτες από μελιτζάνα, κολοκύθι, πατάτα και κρεμμύδι (σε στρώσεις ή όρθια τοποθέτηση τύπου “τιάν”).
-
Περιχύνουμε τη σάλτσα ντομάτας παντού, φροντίζοντας να καλύψει τα λαχανικά. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
-
Ψήσιμο: Ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και συνεχίζουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
-
Αφήνουμε να «σταθεί» 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Tips
-
Για επιπλέον νοστιμιά, προσθέστε φέτες ντομάτας στην επιφάνεια πριν το ψήσιμο.
-
Αν δεν έχετε παρμεζάνα, μπορείτε να τη δοκιμάσετε με κεφαλοτύρι ή γραβιέρα.
-
Είναι τέλειο και την επόμενη μέρα, ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Συνδυάζεται υπέροχα με φέτα ή γιαούρτι στο πλάι.

