Η τεχνολογία και ο αυτοματισμός μετασχηματίζουν την αγορά εργασίας

Σε πλήρη αναδιάταξη οδηγούν, την παγκόσμια αγορά εργασίας, η τεχνολογία και ο αυτοματισμός, δημιουργώντας διαρκώς νέες ανάγκες για καινούριες ψηφιακές δεξιότητες. Περίπου τα δύο τρίτα των πολιτών θεωρούν την τεχνολογία και τον αυτοματισμό σημαντικά ή πολύ σημαντικά για την εξέλιξή τους στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα τα ευρήματα έκθεσης της Deloitte σχετικά με τις τάσεις του παγκόσμιου ανθρώπινου κεφαλαίου, εν μέσω των γρήγορων τεχνολογικών αλλαγών, οργανισμοί και επιχειρήσεις πρέπει να τοποθετήσουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της επιχειρηματικής στρατηγικής τους. Η έρευνα επισημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού της εργασίας σε μια νέα κατηγορία “superjobs”, που θα συνδυάζει εργασία και σύνολα δεξιοτήτων σε πολλούς τομείς.

Το 86% των ερωτηθέντων τόνισε ότι ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν και εκπαιδεύονται είναι σημαντικός ή πολύ σημαντικός. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι κορυφαίοι οργανισμοί ενισχύουν την ανάγκη των ατόμων να αναπτύσσουν συνεχώς δεξιότητες, ώστε να ενσωματώσουν τη μάθηση όχι μόνο στη ροή της εργασίας, αλλά στη ροή της ζωής. Ωστόσο, ακόμη κι εάν δίνεται έμφαση στη μάθηση, μόνο το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι οργανισμοί τους είναι “πολύ έτοιμοι” για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

Η τεχνολογία
Παρ’ όλο που οι οργανισμοί φροντίζουν να παρέχουν τεχνολογία, που να υποστηρίζει τη δουλειά των εργαζομένων, μόνο το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο με τα εργαλεία και την τεχνολογία που διατίθενται από την εκάστοτε οργάνωση. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 38% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχει αρκετή αυτονομία στο χώρο εργασίας στα πλαίσια της δουλειάς του για να λαμβάνει καλές αποφάσεις, παρέχοντας, έτσι, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού.

Κινητικότητα ταλέντων
H σημασία της εσωτερικής κινητικότητας των ταλέντων σε όλο τον κόσμο έχει καταστεί πρωταρχικής σημασίας. Το 2019, τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων θεώρησαν ότι τα νέα εργαλεία και μοντέλα σταδιοδρομίας και η εσωτερική κινητικότητα είναι σημαντική ή πολύ σημαντική. Πέρα από την κινητικότητα, οι οργανισμοί διαπιστώνουν ότι πρέπει να εξετάσουν την τεχνολογία που παρέχεται από το cloud, ως εκκίνηση και όχι ως τελικό προορισμό. Ωστόσο, όπως τονίζει η μελέτη, παρά το γεγονός ότι επενδύονται δισεκατομμύρια σε τεχνολογία HR, το 65% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η τεχνολογία αυτή είναι ανεπαρκής ή δίκαιη μόνο στην επίτευξη των γενικών στόχων της.

Με δεδομένες τις νέες προσεγγίσεις ταλέντων, ο τρόπος με τον οποίο πολλοί οργανισμοί αποζημιώνουν και επιβραβεύουν τους εργαζόμενους είναι αναχρονιστικός. Σήμερα, μόνο το 11% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι τα συστήματα ανταμοιβής τους είναι πολύ ευθυγραμμισμένα με τους οργανωτικούς τους στόχους και σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) δεν αισθάνεται ότι ξέρει ποιές ανταμοιβές έχουν αξία για τους υπαλλήλους τους.

Η έρευνα
Η 9η ετήσια έκθεση της Deloitte σχετικά με τις τάσεις του παγκόσμιου ανθρώπινου κεφαλαίου (Leading the social enterprise: Reinvent with a human focus) έγινε με τη συμμετοχή 10.000 ερωτηθέντων από 119 χώρες.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ