5 Δεκεμβρίου 2025

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά


Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι είναι ένα πιάτο που μοσχοβολά Ελλάδα. Ελαφρύ, θρεπτικό και γεμάτο άρωμα από φρέσκα μυρωδικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για μεσημεριανό στο μπαλκόνι ή συνοδευτικό σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Αυτή η συνταγή αναδεικνύει τη λιτή γαστρονομική σοφία της ελληνικής κουζίνας και είναι ένας υπέροχος τρόπος να αξιοποιήσουμε τους εύθραυστους, ευωδιαστούς κολοκυθοανθούς.

Κολοκυθοανθοί: Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 40 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 20 κολοκυθοανθοί (φρέσκοι, καθαρισμένοι προσεκτικά)

  • 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 1/2 ματσάκι άνηθο

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό

  • 5-6 φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)

  • 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το ταψί)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό

 Εκτέλεση:

  1. Ετοιμασία κολοκυθοανθών:
    Καθαρίζουμε προσεκτικά τους κολοκυθοανθούς, αφαιρώντας το εσωτερικό τους (στίγμα) και πλένοντάς τους απαλά. Τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.

  2. Προετοιμασία γέμισης:
    Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ρύζι, τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, τις τριμμένες ντομάτες, 3/4 από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

  3. Γέμισμα:
    Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε ανθό κατά τα 2/3 και διπλώνουμε απαλά τις άκρες προς τα μέσα.

  4. Τοποθέτηση στο ταψί:
    Στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τοποθετούμε τους γεμιστούς ανθούς σε σειρές, αρκετά κοντά ώστε να μη «ξεδιπλωθούν» στο μαγείρεμα.

  5. Μαγείρεμα:
    Περιχύνουμε τους ανθούς με τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά.

  6. Σερβίρισμα:
    Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε ιδανικά χλιαρούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 Tips:

  • Προτιμήστε φρέσκους κολοκυθοανθούς από τη λαϊκή αγορά, νωρίς το πρωί, για να είναι ανοικτοί και εύκολοι στο γέμισμα.

  • Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε φέτα θρυμματισμένη στη γέμιση.

  • Συνοδέψτε με γιαούρτι ή δροσερό ντιπ με δυόσμο για τέλεια ισορροπία.

  • Αν περισσέψει γέμιση, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για γεμιστές ντομάτες ή πιπεριές!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ